1950. – Godina Hajduka i Torcide i Male lisice / srijeda 28.10.2020.

Image

HRT2 20.00.

Dokumentarni film o osnivanju splitske navijačke skupine prije tačno sedamdeset godina.

Svjedoci vremena govore o tome kako je došlo do osnivanja Torcide, odakle ideja o imenu. Sudjeluju tadašnji prvotimci Hajduka Vladimir Beara i Stane Krstulović, pripadnik prve generacije Torcide Ante Ivanišević, supruga osnivača Torcide Vjenceslava Žuvele, povjesničar umjetnosti Duško Kečkemet, fotoreporter Andro Damjanić itd.

U sezoni 1950. Hajduk je osvojio prvenstvo bez poraza, kao jedini klub kojemu je to uspjelo u bivšoj državi, a Torcida je osnovana dan prije odlučujuće utakmice protiv Crvene zvezde (2 : 1).

Image

HRT3 20.05.

Južnjačka aristokratkinja Regina Hubbard Giddens (B. Davis) bori se za imetak i slobodu protiv restriktivnih društvenih normi s početka dvadesetog stoljeća prema kojima se zakonitim nasljednicima oca mogu smatrati samo sinovi. Upravo se zbog toga njezina pohlepna braća Benjamin (C. Dingle) i Oscar (C. Benton Reid) ne moraju brinuti za svoju egzistenciju dok nju uzdržava boležljivi muž Horace (H. Marshall) koji se liječi od teške srčane bolesti.

Film je nominiran za devet Oscara, ali nije osvojio niti jedan i prvi je film u povijesti Američke filmske akademije kojem se to dogodilo.

Lillian Hellman scenarij je napisala prema vlastitoj drami Male lisice iz 1939.

Komentariši