400 udaraca / srijeda 16.09.2020.

RTS2 22.05.

Školarac Antoine Doinel nema sreće ni kod kuće ni u školi. U školi ga budno motri učitelj francuskog koji dječaka smatra propalicom dok u kući ne nailazi na razumijevanje majke i očuha. Antoine utjehu pronalazi u sitnim prijestupima i neprestanom maštanju o ljepšoj svakodnevici. Kada nakon niza nestašluka s prijateljem ukrade pisaći stroj, završit će u policijskoj postaji što će biti tek početak Antoineovog sukoba sa zakonom.

Sa sedam je godina zavolio film. S petnaest osnovao filmski klub. S dvadeset i jednom napisao prvu filmsku kritiku. S dvadeset i dvije režirao prvi krakometražni film. S dvadeset i pet osnovao vlastitu produkcijsku tvrtku. A s dvadeset i sedam režirao dugometražni prvijenac koji ga je zauvijek uveo u filmsku povijest. Riječ je o Françoisu Truffautu čije je remek-djelo “400 udaraca” iz 1959. inicijalno ostvarenje francuskog novog vala.

Tako je jedan od najdarovitijih francuskih i svjetskih filmaša svih vremena zajedno s istomišljenicima iz časopisa Les Cahiers du Cinéma utemeljio novi pravac čije će ga umjetničke i svjetonazorske postavke pratiti cijeli život, sve do prerane smrti 1984. “400 udaraca” Truffaultov je zaštitni znak ne samo zbog briljantnog debitiranja u redateljskom stolcu, već i zbog toga što se radi o Truffaultovoj dojmljivoj posveti vlastitoj problematičnoj mladosti i iznalasku rješenja. Naime, glavni lik filma je redateljev filmski alter ego.

U glavnoj je ulozi Jean-Pierre Léaud koji će Antoinea odglumiti i u preostala četiri filma iz Truffaultovog serijala o njegovom životu. Film je u Cannesu 1959. nagrađen za najbolju režiju. Nominiran je i za Oscara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, a njujorški su ga filmski kritičari proglasili najboljim stranim filmom godine. Naslov filma potječe od izraza u francuskom jeziku ‘faire les quatre cents coups’, što u slobodnom prijevodu znači ‘potezati vraga za rep’.

Remek-djelo Françoisa Truffauta i početak francuskog novog vala, film “400 udaraca” je jedan od najvažnijih naslova u povijesti svjetske kinematografije.

U francuskoj socijalnoj/kriminalističkoj drami LES QUATRE CENTS COUPS iz 1959. godine uz Jean-Pierre Léauda glume Claire MaurierAlbert RémyGuy DecombleGeorges FlamantPatrick Auffay. Scenaristi su redatelj Truffaut i Marcel Moussy.

Film se kao remek-djelo nalazi u kvadrantu C6 na mapi Movielanda:

Komentariši