Buena Vista Social Club i Selo moje malo / ponedjeljak 07.09.2020.

Image

HRT3 20.05.

Godine 1996. Ry Cooder, jedan od najsvestranijih i najzanimljivijih glazbenika današnjice, okupio je u Havani neka od najvećih imena u povijesti kubanske glazbe i zajedno s njima snimio CD Buena Vista Social Club. Album je nagrađen Grammyjem te je postao jedan od najprodavanijih albuma u povijesti. Po povratku, potražio je svog prijatelja redatelja Wim Wendersa kojem je prenio dojmove iz Kube. Dvije godine kasnije, Wenders se uputio u Havanu kako bi zabilježio novu suradnju Coodera s njegovim prijateljima, vrhunskim kubanskim glazbenicima.

Wendersov dokumentarac s pregršt nagrada s filmskih festivala i nominacijom za Oscara.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu A3:

Image

Image

Na HRT2 u 21.00 sati posveta premiulom Menclu.

Komedija. U malom češkom selu Křečovice svi su na neki način povezani s poljoprivrednom zadrugom. Vozač zadružnog kamiona Karel Pávek (M. Labuda) očinski se brine za svog suvozača, mentalno zaostalog Otíka Rákosníka (J. Bán). Na svojim vožnjama često susreću mjesnog liječnika Skružnýja (R. Hrušínský) i pomažu mu u njegovim nevoljama s automobilom. Nakon jedne nezgode s kamionom, koju je skrivio Otík, Pávek izgubi strpljenje i traži da mu dodijele drugog suvozača. Otprilike u isto vrijeme u zadrugu stiže pismo od praškog poduzeća, u kojem Otíku nude posao i stan u Pragu…

Gotovo dvadeset godina nakon Oscara za film Strogo kontrolirani vlakovi češki je redatelj Jiří Menzel 1986. ponovno nominiran za Oscara za najbolji film s neengleskog jezičnog područja, komedijom Selo moje malo. Nominacija se nije pretvorila u nagradu, no film je ipak stekao status jednog od najpoznatijih čeških filmova svih vremena, a bio je i komercijalno najuspješniji izvozni filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke. Publika u Češkoj i danas ga stavlja na prvo mjesto ljestvice najboljih čeških filmova. Scenarist te tople i zabavne priče o svakodnevici tipičnoga češkog sela iz razdoblja socijalizma je Zdeněk Svěrák, poznat i kao scenarist Oscarom nagrađenog filma Kolja. Mađarski glumac János Bán ulogom bezazlenog Otíka osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Parizu godine 1987. Uz J. Bána i M. Labudu, simpatije gledatelja osvojio je Rudolf Hrušínský kao liječnik koji uživa u recitiranju poezije i promatranju prirode.

Komentariši