Hunger na 25. FAF-u u Beogradu, The Beguiled na TV-u / četvrtak 28.11.2019.

The Beguiled

The Beguiled

HRT3 22.45.

Veliki američki redatelj Don Siegel (1912-1991) režirao je ovaj film nakon vesterna Dvije mule za sestru Saru, a prije Prljavog Harryja, dakle u doba kad je njegova suradnja s Clintom Eastwoodom bila na kreativnom vrhuncu. Obojica su bili spremni upuštati se u nekonvencionalne filmske projekte, pa je i ovdje srušen niz seksualnih tabua koji su postojali u filmovima o Građanskom ratu. U vrijeme američkog Građanskog rata dvanaestogodišnja Amy (P. Ferdin) naiđe u šumi na teško ranjenog sjevernjačkog dočasnika Johna McBurneya (C. Eastwood).

Južnjakinja Amy živi s još pet malo starijih djevojaka na imanju u obližnjem ženskom internatu. Vlasnica internata je Martha Farnsworth (G. Page), a kao nastavnica je zaposlena dvadesetdvogodišnja Edwina Dabney (E. Hartman). Tu je još i robinja Hallie (M. Mercer) koja radi kao sluškinja. Brat Marthe Farnsworth upravljao je internatom i imanjem zajedno s njom, no nestao je u ratu. Martha odluči da izliječe McBurneya, ali da ga drže kao zarobljenika zaključanog u jednoj sobi. Lukavi McBurney počne zavoditi jednu po jednu djevojku, što uzrokuje napetost među njima.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G4:

Danas na 25. FAF-u u Beogradu:

Glad je neopisivo težak i mučan film koji se od prve do zadnje minute gleda s nemirom, mučninom i osjećajem užasa. Ponižavajući život u zatvoru, brutalno fizičko zlostavljanje zatvorenika, prljavština u ćelijama, žudnja za ženama koje su ostale vani, beznadnost, strahota propadanja ljudskog tijela od gladi.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F5:

Komentariši