Kubrick i Jude danas / srijeda 25.04.2018.

The Happiest Girl in the World

The Happiest Girl in the World

Od rumunjskog režisera Radu Judea odličnih Aferim! (o kojem sam pisao na sljedećem linku) i Svi u našoj porodici  (obatalimo prikaz svađe u familijama u Anglosaksoniji i bacimo oko na ovu na Balkanu, toplo preporučujem pogledati film) ova komedija danas ide na telki.

Delia Fratilia (18) potiče iz siromašne porodice koja živi u jednom rumunjskom gradiću. Ona je dobitnica nagrade u jednoj reklamnoj kampanji – poslala je tri etikete sa flaša za sok i osvojila skupi automobil. Delia i njeni roditelji moraju doći u Bukurešt kako bi snimili video koji će pokazati celoj državi da fabrika osvježavajućih pića ispunjava svoja obećanja i daje nagrade. Nakon dugog putovanja porodica konačno stiže na mjesto snimanja na veliki trg u centru grada. Delia provodi dan na snimanju.

Ono što se od nje očekuje djeluje prilično jednostavno – da sjedi u automobilu za volanom, pije sok i zahvaljuje se kompaniji. Snimanje je praćeno uobičajenim problemima. Delia stalno zaboravlja tekst, sok ne izgleda dovoljno dobro, stalno joj moraju popravljati šminku, ugao snimanja mora se mijenjati, reflektori se kvare, itd. Za vrijeme pauza, Delia sa roditeljima vodi duge razgovore koji se na kraju pretvaraju u žučne rasprave o tome šta bi trebalo uraditi sa automobilom. Delia želi da ga zadrži za sebe, dok bi roditelji htjeli da ga prodaju i tako se izvuku iz siromaštva. Situacija postaje sve zategnutija, a snimanje sve gluplje i besmislenije. Ono što je djelovalo kao sretan događaj pretvara se u bolno iskustvo koje dovodi do preispitivanja porodičnih odnosa.

Istorijski spektakl. Spartak (K. Douglas) je porijeklom Tračanin kojeg su 80. g. pr. Kr. zarobile rimske legije i zatim je prodan kao rob. Pobjegao je iz ropstva, ponovno pristupio tračkim četama, ali je uhvaćen te prodan za gladijatora u Capui, gdje je zbog hrabrosti, snage i iznimne spretnosti, dobio slobodu i 73. g. pr. Kr. postao gladijatorski učitelj. Iste je godine pobjegao sa skupinom robova i počeo borbu protiv rimske vojske kako bi većinu gladijatora vratio u Galiju, zemlju u kojoj se većina njih rodila. Poginuo je 71. g. pr. Kr. u odlučujućoj bici u Lukaniji.

Ovaj Spartakov životopis, prema romanu Howarda Fasta, vrlo je spretno obradio scenarist Dalton Trumbo, poznati američki književnik kojeg je pedesetih progonio senator McCarthy. Trumbova je prošlost vjerojatno bila jedan od glavnih motiva da kritičarka Anne Grayson njegov scenarij proglasi nedvojbeno marksističkim. No unatoč različitim ideološkim interpretacijama, činjenica je da je Kubrickov film jedan od najuspješnijih istorijskih filmova koje je proizveo Hollywood, o čemu svjedoče Oscari: za fotografiju Russellu Mettyju, za sporednu mušku ulogu P. Ustinovu i scenografiju Alexandru Golitzenu te još dvije nominacije: Alexa Northa za muziku i Roberta Lawrencea za montažu.

Komentariši