Marnie / nedjelja 19.05.2019.

TV 1000 08.55.

Marnie jedan je od onih filmova legendarnog redatelja Alfreda Hitchcocka (Psiho, Ptice, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Stranci u vozu) koji u doba premijere nisu bili prihvaćeni s velikim oduševljenjem, te su im tek kasnije revalorizacije osigurale neupitno mjesto u filmskoj istoriji. Tako Marnie danas ima reputaciju vrlo dobrog filma, koji možda ne spada među redateljeve vrhunce, no svjedoči o tome kako je Hitchcock čak i u opuštenijim trenucima još uvijek bio veliku umjetnik.

Lijepa Marnie Edgar (T. Hedren) okorjela je kradljivica koja s lakoćom mijenja mjesta boravišta i izgled, koristeći se svojim šarmom kako bi stekla povjerenje ljudi koje će potom opljačkati. Jednoga dana, Marnie se zaposli u izdavačkom preduzeću u Philadelphiji, u kojem će joj nadređeni biti otmjeni playboy Mark Rutland (S. Connery). Mark zna ko je ona, budući da je surađivao s njezinim posljednjim šefom no ne namjerava je prijaviti, već promatrati njezino ponašanje. Nakon što ga Marnie jednoga dana opljačka, Mark je pronađe i predloži da se, umjesto što će završiti u zatvoru, uda za njega. Ambiciozni Mark namjerava se uhvatiti u koštac sa njezinim psihološkim problemima, poput frigidnosti, tražeći korijene nesreće u djevojčinom djetinjstvu.

Marnie se može pohvaliti kompleksnim likovima dvoje glavnih junaka, precizno razrađenim psihonalitičkim podtekstom te po starom dobrom Hitchcockovom običaju sjajnom atmosferom. Glavnu žensku ulogu drugi je i posljednji put u Hitchcockovom filmu igrala Tippi Hedren (Ptice) dok je glavnu mušku odigrao izvrsni Sean Connery.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H3:

Komentariši