Moderna vremena, Veliki diktator, Svjetla pozornice i Znam šta si radila prošlog ljeta / petak 03.01.2020.

RTS2 15.50.

Prvi svjetski rat. Židovski brijač (C. Chaplin) spašava život visoko pozicioniranom oficiru tomanijske vojske Schultzu (R. Gardiner) zaradivši usput amneziju, zbog koje završi u bolnici. Dvadesetak godina kasnije Tomanijom vlada zloglasni diktator Adenoid Hynkel (C. Chaplin) koji je zajedno sa saradnicima, među kojima se posebno ističu Garbitsch (H. Daniell) i Herring (B. Gilbert), uspostavio strahovladu. Hynkel je posebno okrutan prema Židovima nad čijim se getom stalno iživljava. Jednoga dana židovski brijač pobjegne iz bolnice i vrati se u svoju četvrt, nesvjestan promjena koje su se u međuvremenu dogodile. Schultzova zahvalnost, brijaču i njegovim poznanicima neko vrijeme omogućuje normalan život, no ne prođe dugo i uhapšeni su i on i Schultz.

RTS2 13.40.

Riječ je o neospornom remek-djelu, u mnogim anketama proglašen je jednim od najboljih ostvarenja u istoriji filma. Pozabavivši se nehumanim uvjetima suvremenog rada i negativnom stranom tehnološkog napretka, Chaplin je u Modernim vremenima uprizorio besmrtnu satiru na račun čovjeka i njegova položaja u suvremenom društvu, koliko smiješnu toliko i tragičnu.

Na mapi Movielanda oba se filma nalaze u kvadrantu H1:

RTS2 u ponoć.

Klasična melodrama. Nad London se 1914. godine nadvila sjenka I. svjetskog rata. Nikome nije do smijeha i nekad slavni varijetetski komičar Calavero (C. Chaplin) ostaje bez angažmana. Flaša mu je glavni prijatelj sve dok jednoga dana slučajno ne spasi od samoubojstva mladu susjedu Terry (C. Bloom). Djevojka koja se spremala postati primabalerina, preko noći ostaje lišena snova jer joj tajanstevna bolest paralizira noge. I sam poražen životom ostarjeli klaun pronalazi u sebi neiscrpno vrelo dobrote i vraća Terry vjeru u budućnost, a time i zdravlje. Ljudska bliskost stvara čuda i dojučerašnja bolesnica postaje svjetska plesačka zvijezda. Calavero je svoju zadaću ispunio i polako se prepušta alkoholu, jednog dana samo odlučuje: “Od danas šoram u gaće”. 😀 😀 😀 No, nijedno dobro djelo ne ostaje bez nagrade pa će i on prije smrti osjetiti svoj trenutak slave i još jednom začuti pljesak publike oduševljene njegovom umjetnošću.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D4:

Cinemax 20.00.

Dobar horor.

Komentariši