Mystic River / subota 29.02.2020.

Image

BHT 20.00.

Mistična rijeka potresna je i slojevita drama velikana Hollywooda, glumca i redatelja Clinta Eastwooda (UnforgivenMillion Dollar Baby). Vrlo je duboko i slojevito ostvarenje koje na sjajan način priča priču o misteriji mučke smrti jedne djevojke, a koje rasvjetljava i osobne tragedije ljudi koji su svjedoci njezina ubistva. Isto tako, precizno psihološki razrađeni likovi otvaraju brojna pitanja, uglavnom bez odgovora – poput potrebe za osvetom, vlastite traume i odnosa prema prijateljstvu.

Boston, sredina sedamdesetih godina. Trojica dječaka, Sean (K. Bacon), Jimmy (S. Penn) i Dave (T. Robbins), bezbrižno se igraju dok njihovu igru ne prekine nekoliko nepoznatih muškaraca. Predstave se kao policajci, otmu Davea, zaključaju ga u podrum i nekoliko ga dana siluju.Tridesetak godina kasnije, oni i dalje žive u Bostonu, svi su oženjeni, Jimmy je vlasnik trgovine, Sean je policijski detektiv, a Dave je radnik, kojega je dječja tragedija zauvijek obilježila. Jednoga dana, Jimmyjeva najstarija kći pronađena je mučki ubijena u obližnjem parku. Prilikom policijske istrage otkriju se neke pojedinosti koje ipak nisu u stanju odmah rasvijetliti slučaj, ali dosta toga upućuje da bi ubojica mogao biti Dave.

Mistična rijeka plijeni izvrsno pogođenim, tužnim, ali ne patetičnim ugođajem, sugestivnom lirskom muzikom i izuzetnim glumačkim ostvarenjima nekih od najzvučnijih hollywoodskih imena, S. PennaT. RobbinsaK. Bacona i L. Fishburnea. Od šest nominacija za Oscar film je osvojio dva – za glavnu mušku ulogu i sporednu mušku ulogu (Sean Penn i Tim Robbins).

Film se na mapi Movielanda nalazi kao remek-djelo u kvadrantu I7:

Image

Komentariši