Ponedjeljak (19.03.2018.) ponovo rezervisan za Kišlovskog i Kaurismakija

HRT3 22.55.

Drama. Iris (K. Outinen) radi u tvornici šibica, povučena je i bez prijatelja. Živi sumorno s majkom alkoholičarkom i očuhom, a oni za nju imaju samo zabrane. Nakon plesa provela je noć s neznancem u njegovom stanu i ostavila mu svoj broj telefona. Još poneki susret rezultirao je trudnoćom, ali on traži abortus. Uz to, roditelji su je izbacili iz kuće. Frustrirana i očajna, kupila je otrov za štakore i krenula u osvetnički pohod.

Priča o Iris smještena je u kasne osamdesete godine 20. stoljeća u Finskoj i posljednji je film iz Kaurismäkijeve radničke trilogije za koji je 1990. nominiran za Europsku filmsku nagradu te nagrađen na filmskom festivalu u Berlinu u dvije kategorije.

RTS2 23.20.

Osoblje

Osoblje

Romek je osjetljiv i iskren mladić koji je fasciniran magijom umetnosti. Radi kao krojač u operi. Kada biva suočen sa realnošću koja se događa iza scene – čarke, ljubomora, okrutnost i korupcija – Romekove iluzije se u potpunosti razbiju. Njegov prijatelj, također krojač, biva otpušten zbog zlonamjernosti jednog od izvođača, kom se nije dopao kostim koji mu je napravio. Braneći prijatelja, Romek upada u nevolju zajedno s njim.

Komentariši