The French Connection u kinu Tuškanac, Nebo nad Berlinom i Iz Rusije s ljubavlju na TV-u / ponedjeljak 09.12.2019.

RTS2 22.10.

Fantazija od filma. Sve preporuke.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu I5:

Kino Tuškanac 21.00.

Grubi Jimmy Doyle zvan Popeye odlučni je njujorški policajac, detektiv Odjela za suzbijanje narkotika koji povjerene mu zadatke obavlja s partnerom Buddyjem ´Cloudyjem´ Russoom. Kad kao novi zadatak preuzmu operaciju prekida lanca transporta heroina iz južne Francuske u Sjedinjene Države, Popeye i Cloudy ni ne slute da je pred njima vrlo složen i zahtijevan zadatak. Nakon što doznaju da je riječ o velikoj pošiljci droge koja se uskoro treba prebaciti, trag će ih dovesti do trgovine slatkišima za čije se vlasnike, Sala Bocu i njegovu suprugu Angie, čini da su umiješani u čitavu operaciju. Istodobno, sve akcije povezane s prodajom heroina Amerikancima i transportom droge u Ameriku u Marseilleu organizira bogati i otmjeni Alain Charnier, lokalni narkoboss koji će ubrzo doznati za Popeyjevu i Cloudyjevu akciju i njezino napredovanje, te ih odlučiti ukloniti i osigurati nesmetan protok droge.

Godine 1972. od osam nominacija za Oscara ovjenčana s pet pozlaćenih Akademijinih statua, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu, te nagrađena s tri Zlatna globusa, izvrsna krimi-drama Williama Friedkina (Istjerivač đavola, Živjeti i umrijeti u Los Angelesu, Ubojiti Joe) temelji se na faction-knjizi The French Connection: The World´s Most Crucial Narcotics Investigation američkog pisca Roberta Lowella ´Robina´ Moorea Jr.-a. Dok je Moore u knjizi opisao stvarnu operaciju presretanja pošiljke heroina iz Turske preko Francuske u SAD (tzv. ´Francuska veza´), scenarist Ernest Tidyman (izvorni Shaft Gordona Parksa, Nepoznati zaštitnik Clinta Eastwooda) je priču adaptirao na način da ona nema veze sa stvarnim događajima opisanima u knjizi. Posrijedi je film koji na impresivan naturalistički način predočava kontekst akcije prekida konkretne prekooceanske narko-rute kojom je droga transportirana krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Oporim realističnim stilom i dojmljivim ozračjem djelo je u vrijeme premijere predstavljalo novinu i osvježenje u okviru tada dominantnih žanrovskih konvencija, pri čemu se osobito izdvajao pseudodokumentaristički prosede kojim je kreirana iznimno realistična slika kriminala na njujorškim ulicama. Djelo odličnog ritma koje uz izuzetno sugestivnu i dinamičnu režiju nose raspoloženi glumački nastupi dvostrukog oskarovca Genea Hackmana (Bonnie i Clyde, Prisluškivanje, Noćna kretanja, Nepomirljivi), markantnog Roya Scheidera (Ralje, Sav taj jazz, Plavi grom) i Fernanda Reya (Tristana, Diskretni šarm buržoazije, Taj mračni predmet želje) odlikuju i uzbudljive akcijske scene policijskih potjera. Zanimljivo je da Friedkin u ulozi Popeya isprva nije želio Hackmana, nego komičara Jackieja Gleasona, a potom Stevea McQueena, koji nakon Bullitta nije želio opet tumačiti policajca. Također, redatelj je prvotno u roli glavnog negativca vidio španjolskog glumca Francisca Rabala (Friedkin je njega i Fernanda Reya gledao u Ljepotici dana Luisa Buñuela), no došlo je do zabune te je umjesto Rabala angažiran Rey, koji nije znao engleski, a ni francuski mu nije bio jača strana.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E2:

O2 TV 21.00.

Međunarodna zločinačka organizacija Spectre, čiji je član bio i dr. No kojeg je ubio James Bond (S. Connery), želi se osvetiti tom najboljem britanskom tajnom agentu. Vođa Spectrea naredi Rosi Klebb (L. Lenya), staroj okrutnoj ženi koja je donedavno radila za sovjetsku tajnu službu, a sad je jedna od glavnih u Spectreu, da preuzme taj zadatak. U svom konzulatu u Istanbulu Sovjeti imaju najnoviji stroj za dešifriranje tajnih poruka nazvan “Lektor”, kojeg se Britanci žele domoći. Rosa će zbog toga narediti lijepoj Ruskinji Tatjani Romanovoj (D. Bianchi), koja u konzulatu radi na “Lektoru”, da stupi u vezu s Jamesom Bondom. Tatjana, naime, i dalje vjeruje da je Rosa jedna od šefica sovjetske tajne službe. Zato Tatjana jednostavno pošalje Bondu svoju sliku i sugerira mu da bi ona prebjegla na Zapad s “Lektorom”. Njegov šef “M” (B. Lee) zna da je to pokušaj da ih uvuku u klopku, no kako im treba “Lektor”, pošalje Bonda u Istanbul. Bondu će tamo glavnu pomoć pružiti šef turskog odjela britanske tajne službe, Kerim Bey (P. Armendariz). Istodobno Bondu je za petama Spectreov ubojica Grant (R. Shaw) koji uživa u ubijanju. Bond je u početku uvjeren da Tatjana ne misli prebjeći na Zapad, no kad se ona zaljubi u njega i on u nju planovi će se malo promijeniti.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C1:

Komentariši