À bout de souffle i Logan's Run / srijeda 25.07.2018.

A bout de souffleA bout de souffle

A bout de souffle

Prvi igrani film kultnog francuskog redatelja Jean-Luc Godarda Do posljednjeg daha (1960) danas se smatra manifestnim djelom Novog vala i jednim od školskih primjera neprevaziđenih produkata filmske umjetnosti.

U osnovi gangsterska drama, Do posljednjeg daha započinje kao triler, a nastavljajući razvijati odnos između glavnih likova, film prerasta u romantičnu dramu.

Pogledajte kakav efekt kod publike izaziva jedna od prvih upotreba skokovitih rezova i iznenadne promjene kadrova u filmu koji krši sva pisana i prešutna pravila filmske režije.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G6:

Idilična budućnost u kojoj su se našli ljudi 2274. godine ima veliku manu, život mora završiti u dobi od trideset godina da se održi ravnoteža.

Svi su mladi i prekrasni, mogu imati štogod požele, ali ne i slobodu da mogu otići. Logan pripada policijskim snagama koje love i ubijaju bjegunce od sudbine na njihov 30. rođendan. Loganova lojalnost službi je poljuljana kad upozna Jessicu, članicu tajne skupine koja pomaže onima koji bježe. Pridruži joj se, ali sad i njih progone.

Snimljeno prema istoimenom romanu Williama F. Nolana i Georgea Claytona Johnsona.

SF film iz 1976. danas izgleda pomalo zastarjelo, međutim, tada je osvojio posebnu Akademijinu nagradu za vizualne efekte i nominacije za Oscara u dvije kategorije te 6 nagrada Saturn od kojih i onu za najbolji naučnofantastični film.

Komentariši