A Porina dobiva… Dino Dvornik, Bergman – Život u četiri čina i Finding Fela / nedjelja 11.10.2020.

Image

HRT1 20.10.

Pred nama je dugoočekivani dokumentarni film A Porina dobiva…Dino Dvornik o legendarnom i, za mnoge, nikad prežaljenom Dini Dvorniku. Već na spomen njegova imena osjeća se praznina koja je nastala preranim odlaskom. Dokumentarni film Tonija Volarića podsjetit će nas na razigranog i uvijek nasmijanog hrvatskog kralja funka, čije se pjesme i danas često čuju na radijskim postajama. Bio je poseban, drukčiji, glazbenik ispred svog vremena, nepredvidljiv, jedan od najboljih ritmičara koje je Hrvatska ikada imala. Dino je upornošću i radom, iako u počecima možda i neshvaćen, sebi izborio mjesto u povijesti hrvatske glazbe.

Film izjavama njegovih kolega, obitelji i prijatelja progovara o tome kakav je Dino uistinu bio, koliko emotivan, iskren i duboko uronjen u glazbu. Njegova ideja glazbenog hita bilo je pronalaženje dobrog ritma, sve drugo će, tvrdio je, doći samo po sebi. Prvi će put javnost saznati da je Dino na neki način znao da radi zadnji album i rekao supruzi da stvara samo zbog nje i kćeri Elle. Prvi autorizirani dokumentarni film o Dini Dvorniku govori i do sada nepoznate pojedinosti o nastanku pojedinih bezvremenskih hitova, Dini kao ocu i suprugu, te, naravno, pronalazi mjesto na kojem je danas njegov posthumno dodijeljen kipić Porina za životno djelo.

Image

HRT3 09.20.

Prva epizoda od četiri o jednom od najvažnijih režisera svih vremena, starom Rakonji, Ingmar Bergmanu. Bavi se ponajviše prvom megauspješnom godinom u njegovom životu – 1957. Tad je, između ostalog, režirao remek-djelo Sedmi pečat, ali radio i na produkciji vrlo uspješne pozorišne predstave koja je, na kraju, trajala pet sati. Saznajemo i to da je Bergman bio erotoman, ali i da je gotivio kiselo mlijeko i keks Marie.

Image

HRT2 23.40.

Priča o životu, muzici i društveno-političkoj važnosti Fele Anikulapa Kutija. Stvorio je novi muzički smjer, Afrobeat, te se njime koristio kao forumom za izražavanje svojih političkih stavova o diktatorskoj nigerijskoj vladi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Svojim utjecajem pridonio je demokratskim promjenama u Nigeriji i promovirao panafričku politiku u svijetu. Moć Feline poruke i danas je aktuelna i utjelovljena u političkim pokretima ugnjetavanih naroda koji Felinu muziku i poruku prihvaćaju u svojoj borbi za stjecanje slobode.

Komentariši