Alfreda, Charlija i Jaumea odlični filmovi danas / subota 27.04.2019.

RTS2 20.20.

Šećući besciljno gradom, siromašni skitnica (C. Chaplin) naišao je na prekrasnu djevojku (V. Cherrill) koja prodaje cvijeće. Kad je shvatio da je slijepa, sažalio se i kupio jedan cvijet. Iste večeri, dok je sjedio uz rijeku, u njegovoj se blizini pijani muškarac (H. Myers) pokušao ubiti. Skitnica ga je odgovorio od nauma, a zauzvrat ga je taj muškarac, inače vrlo bogat čovjek, pozvao svojoj kući. Sutradan je skitnica novcem posuđenim od bogataša kupio cijeli buket od cvjećarice i provozao je gradom u bogataševu autu. A kad je doznao da njegovoj voljenoj prijeti deložacija, ali i da postoji liječnik koji operira oči, skitnica je čvrsto odlučio nabaviti još novca kako bi joj pomogao.

U vrijeme kad je Hollywood zahvatila “govorna” groznica legendarni Charlie Chaplin upravo je stvarao Svjetla velegrada, film koji su mnogi kritičari proglasili njegovim najboljim ostvarenjem. No, iako je mogao napraviti zvučni film, Chaplin je Svjetla velegrada dovršio kao nijemi film, s izuzetkom naknadno snimljene zvučne kulise i pokojeg zvučnog efekta. On je pokazao da mu za stvaranje savršenog filma nije potreban govor. Njegova pantomima besprijekorno demonstrira cijelu lepezu osjećaja, te jednako uspješno izaziva u gledatelja urnebesan smijeh i sjetno suosjećanje. Scene poput upoznavanja skitnice i bogataša, nezaboravnog boks meča ili nespretnog skitničinog silaska sa statue zauvijek su ušle u antologiju (slapstick) komedije, a one poput prvog susreta skitnice i prodavačice cvijeća te neizrecivo lijepog kraja (koji se i dan-danas smatra možda i najdirljivijim trenutkom filmske povijesti) vjerojatno nikada neće biti nadmašene. Svjetla velegrada potpuno su autorsko djelo legendarnog filmaša – osim produkcije, režije, scenarija i glavne uloge, Chaplin je autor muzike te montažer – a svaki segment filma potvrđuje Chaplinov stvaralački genij. Orson Welles upravo je Svjetla velegrada naveo kao svoj najdraži film.

Film se na mapi Movielanda nalazi kao remek-djelo u kvadrantu E6:

Mientras duermes

Mientras duermes

HRT3 21.40.

Vrlo dobra zamalo odlična drama-triler o starom pervertitu recepcioneru.

To Catch a Thief

To Catch a Thief

HRT3 19.55.

Amerikanac John Robie (C. Grant) zvani Mačak ne bavi se više svojim poslom nego mirno i bogato živi na Francuskoj rivijeri. Kad se u luksuznom hotelu počnu događati krađe na isti način na koji je on nekad radio, Robie mora pronaći pravog krivca kako bi dokazao da je nevin. Pri tom se na njegovom putu nalaze žene koje mu, svaka na svoj način, pomažu: bogata Jessie Stevens (J. Royce Landis) vjeruje u njegovu nevinost; njezina prelijepa, razmažena kći Frances (G. Kelly) ne vjeruje mu ništa, ali se bezglavo zaljubi, a dražesna Francuskinja Danielle (B. Auber) neprekidno mu je za petama…

Film je dobio Oscara 1956. godine. Također, film je dvostruko nominiran za Oscara, a redatelj filma Alfred Hitchcock nominiran je za nagradu Zlatni lav na filmskom festivalu u Veneciji.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu I5:

Komentariši