Buntovnik bez razloga i Idiotska noć, odlični filmovi u kinima Zagreba / petak 24.01.2020.

Kino Tuškanac 19.00.

Amerika sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Kad zbog pijanstva bude priveden u policijsku stanicu, po problematičnog tinejdžera Jima Starka, koji se s porodicom nedavno doselio u Los Angeles, dođu njegovi otuđeni roditelji, otac Frank i majka Carol. Jim kreće u novu školu, nakon što je iz prethodne izbačen, a u novoj sredini upoznat će također problematičnu djevojku Judy te nešto mlađeg adolescenta Johna Crawforda zvanog Plato. Dok će se Jim ubrzo početi zbližavati s Judy, koju će privući zagonetni mladić, Plato je povučen momak kojeg drugi dečki neprestano ponižavaju. Već prvog dana nastave Jim će se sukobiti s grubim Buzzom, vođom lokalne bande i Judynim dečkom, s kojim će iste noći dogovoriti obračun. Riječ je o testu hrabrosti u kojem će obojica automobilima juriti prema provaliji, a prvi koji iskoči iz jurećeg automobila bit će proglašen kukavicom.

Godine 1956. nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg scenarija te sporedne muške (Sal Mineo) i ženske uloge, za koju će Natalie Wood slijedeće godine osvojiti Zlatni globus kao najperspektivnija nova glumica, kultna melodrama nominirana i za dvije nagrade BAFTA ključni je i amblematski film kratke karijere Jamesa Deana (Istočno od raja, Div). Drugi od tri ,,službena˝ dugometražna ostvarenja u Deanovoj karijeri (tokom prve polovine pedesetih osim u nizu TV-serija nepotpisan je zaigrao i u nekoliko kino-filmova, među ostalim i u ratnoj drami Pripremite bajonete! Samuela Fullera te komediji Je li neko vidio moju curu Douglasa Sirka) predstavlja paradigmatski primjer obrade teme buntovne mladeži u američkom filmu, sa znakovitim smještanjem priče u srednji socijalni sloj, što se kasnije odrazilo i na tematiziranje mladenačkog buntovništva i neprilagodljivosti u filmovima novog vala. Cjelinu koja imponira sugestivnim ozračjem opresije sredine prema senzibilnom mladom protagonistu odlikuju i slojevita karakterizacija višestruko frustriranih mladih likova, sjajna režija praćena izuzetno vještom naracijom i konotativnim bogatstvom te izvrsni glumački nastupi, a djelu se može prigovoriti zbog značenjski i simbolički odveć doslovne te melodramskim kontekstom potencirane pogibije najvažnijeg sporednog lika.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu B5:

Kino Kinoteka 20.00.

Crna komedija apsurda o krizi muškosti i urbanoj paranoji, koja je Martinu Scorseseu donijela nagradu za režiju na Filmskom festivalu u Kanu, U sitne sate (1985), vodi nas u noćni izlazak kakvog se ne bi posramio ni Franz Kafka.

Programer Paul Hackett (Griffin Dunne) u kafiću upoznaje izvjesnu Marcy (Rosanna Arquette) te dobiva njezin telefonski broj. Nazove je te dogovara sastanak u njezinom stanu. Upoznaje njenu cimericu, kvaziumjetnicu Kiki (Linda Fiorentino), nakon čega iznenada dobiva napade loše vibre te se odluči vratiti kući.

Upadajući iz jedne u drugu bizarnu situaciju, ostatak noći Paul se nastoji vratiti kući, no strah da mu to neće uspjeti sve je veći. Na svom će se naoko lakom putu susresti s poludjelim vozačima taksija, mrtvim ženama, nespretnim provalnicima, nestabilnim konobaricama, uplašenim izbacivačima i mafijašima.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F4:

Komentariši