Čaj u Sahari / subota 20.06.2020.

Image

HRT3 22.45.

Port i Kit Moresby bogat su i dokon newyorški bračni par umjetničkih sklonosti, koji doputuje u sjevernu Afriku. Njihov bračni odnos opasno nagriza rutina, stoga su u potrazi za novim senzacijama u egzotičnim ambijentima, a društvo im pravi mladi bonvivan George Tunner. Port se već prve noći upusti u nimalo bezazlenu pustolovinu s lokalnom prostitutkom, dok Kit, kako se čini, bezazleno koketira s Tunnerom. Port inzistira da put prema jugu, dublje u saharsko područje, nastave automobilom s gospođom Lyle i njezinim ne osobito bistrim sinom Ericom. Kit odluči putovati vozom, i to s Tunnerom.

Nakon silnog uspjeha i devet Oscara s Posljednjim kineskim carem, glasoviti Bernardo Bertolucci (Posljednji tango u ParizuDvadeseto stoljećeSanjari) odlučio se na adaptaciju klasičnog romana Paula Bowlesa The Sheltering Sky, u kojem je autor opisao svoj odnos sa suprugom Jane (Bowles je u filmu angažiran kao narator). Bertolucci je pri tom ponovio scenarističku i muzičku suradnju iz Posljednjeg kineskog cara s Markom Peploeom odnosno Ryuichijem Sakamotom, a fascinantna je i fotografija njegovog stalnog snimatelja, slavnog Vittorija Storara.

Iako film nije ponovio uspjeh prethodnika, riječ je o zanimljivom propitivanju prirode egzistencije u dvoje.

Film je nagrađen Zlatnim globusom za originalnu muziku (Ryuichi Sakamoto, Richard Horowitz), a Bertolucci je nominiran za režiju.

Komentariši