Carlito's Way i Dobar, loš, zao / petak 08.06.2018.

Carlito s Way

Carlito s Way

Njujorški Portorikanac Carlito Brigante (A. Pacino) trebao je zbog dilanja droge odslužiti trideset godina zatvorske kazne, no zahvaljujući utjecaju svojeg advokata i prijatelja Kleinfelda (S. Penn), pušten je na slobodu nakon pet godina. Odlučio je prekinuti s prošlošću pa sada vodi noćni klub kako bi zaradio dovoljno novca da se jednom zauvijek makne s njujorških ulica. Sanja o tome da sa sobom povede i voljenu Gail (P. A. Miller), s kojom je naglo prekinuo vezu prije nego što je otišao u zatvor. No, Carlito je svjestan da taj san o bijegu nije lako ostvariti.

Nakon što su u jednakoj mjeri šokirali i oduševili kritiku i publiku brutalnim prikazom uspona i pada jednoga gangstera u filmu Lice s ožiljkom, kultni redatelj Brian De Palma (Carrie, Nedodirljivi) i nezamjenjivi glumac Al Pacino (Kum, Miris žene) ponovno su se sastali deset godina poslije kako bi u filmu Carlitov način zavirili nešto dublje u gangstersku psihu. Zahvaljujući izvrsnom scenariju Davida Koeppa (Zmijske oči, Soba panike), rađenom prema romanima Carlito's Way i After Hours Edwina Torresa, te glumčevoj impresivnoj interpretaciji, Pacinov Carlito Brigante jedan je od najbolje dočaranih filmskih kriminalaca svih vremena. Pacinovo umijeće verbalne i mimičke glume udahnjuje Carlitu životnost i uvjerljivost, no za dočaravanje gangsterovih moralnih dvojbi i duševnog stanja presudna je njegova naracija koja, balansirajući između sjetne poetike i gorke realističnosti, nudi i pokoju poučnu mudrost o životu na ulici. Uz Pacina treba posebno pohvaliti S. Penna (Mistična rijeka), P. A. Miller (Brucoš) te V. Mortensena (Gospodar prstenova). Film nosi jasne tragove De Palmine stilizirane režije, a najviše pozornosti svakako zaslužuju maestralno režirane akcijske scene.

Dobar je Blondie, lutajući revolveraš sa snažnim ličnim osećanjem časti. Loš je Anđeosko Oko, sadistički ubica koji uvek sređuje svoju metu. Zao je Tuco, meksički bandit koji uvek vodi računa samo o sebi.

Ubedljivo najambiciozniji i najutjecajniji vestern svih vremena Dobar, loš, zao predstavlja fantastičnu mješavinu mita i realizma. Clint Eastwood je ponovo u ulozi Čovjeka bez imena, ovog puta udruženog s dvojicom revolveraša (Eli Wallach i Lee Van Cleef) u potrazi za 200 000 dolara – i neće dozvoliti da mu se išta, čak ni frakcije građanskog rata, nađu na putu. Od panorama okupanih suncem do smjelih krupnih planova, izuzetan rad kamere uspijeva zabilježiti ljepotu i surovost golog pejzaža i očvrslih likova koji tumaraju po njemu. Prikazujući akciju kakva do tada nije viđena, film Dobar, loš, zao ruši uspostavljene vestern obrasce na klintistvudovski način.

Komentariši