Chungking Express na 25. FAF-u u Beogradu te Ne okreći se, sine i Posebni dodaci posvećeni Branku Lustigu na HRT3 / subota 23.11.2019.

HRT3 20.05.

Ratna drama. Voz pun zatvorenika, praćen ustaškim vojnicima, putuje prema koncentracijskom logoru u Jasenovcu. U vozu je inženjer Neven Novak (B. Sotlar) koji s još nekoliko zatočenika uspijeva pobjeći iz voza. Skrivajući se po Zagrebu, Novak dolazi u stan bivše ljubavnice Vere (L. Andres) od koje doznaje da mu je sin Zoran (Z. Lukman) živ te da se nalazi u poglavnikovom internatu. Malo je prijatelja kojima se Novak može obratiti, gradom vlada strah i poltronstvo. Novak je ljevičarskih uvjerenja te pod svaku cijenu želi izbaviti sina iz ustaškog internata gdje djecu uče ubijati, a glavu im pune nacističkom ideologijom. To mu i uspije, ušulja se u internat i Zorana, koji jedva prepoznaje oca, odvodi sa sobom. Zoran je uvjeren da je tata stigao iz Njemačke gdje radi u tvornici te niti ne pomišlja da je tata partizan, upravo “ono” protiv čega su ga učili u školi.

Nakon filmova za djecu, jedan od naših najvećih redatelja Branko Bauer snima ratnu melodramu Ne okreći se, sine (1956), potresnu priču o ocu koji svim snagama pokušava otrgnuti svoga sina iz ralja nacističko-ustaške ideologije. Bauerov film prikazao je ratna stradanja i atmosferu u gradu u kojem vlada strah i nagon za preživljavanje pa ipak, rijetki riskiraju i pomažu. Delikatan odnos oca i sina, istine i lažnih uvjerenja te fino psihološko portretirani likovi izdvajaju ovaj film iz klasičnog ratnog žanra. Na festivalu u Puli Ne okreći se, sine nagrađen je zlatom za režiju, glavnog glumca (Bert Sotlar), scenografiju (Želimir Zagotta) te diplomom žirija kritike. Neosporni klasik hrvatskog filma i njegov redatelj tokom novije hrvatske povijesti bio je ignoriran, marginaliziran i na rubu siromaštva sve do svoje smrti 2002.

Na 25. FAF-u danas u Beogradu:

U svome jedinstvenom stilu hongkonški redatelj Kar Wai Wong isprepliće dvije slične, ali nepovezane priče o dva policajca: prvi je sebi dao rok od trideset dana da pronađe novu djevojku, a drugi je zapeo za oko privlačnoj konobarici.

Film počinje u noći s 30. travnja na 1. svibnja 1994. u Chungking Houseu, trgovačkom kompleksu nalik na labirint. Kineskinja s plavom perikom pokušava skriti heroin kod Pakistanaca koji su unajmljeni da prokrijumčare drogu iz države. 1. svibnja također označava mjesec dana otkako je policijskog službenika br. 223 napustila djevojka. Zaklinje se da će se zaljubiti u prvu djevojku koju vidi: ispostavlja se da je to plavokosa krijumčarka heroina… U restoranu brze hrane gdospođe Faye, muškobanjasta djevojka, sluša pop-klasik California Dreaming jedan drugi policajac i čest gost restorana upravo je ostao bez djevojke koja je ostavila ključ njegova stana u restoranu. Faye je ključ zadržala za sebe i potajno ušla u policajčev stan te poremetila red u kući.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E7:

Komentariši