Dallas Buyers Club i Kradljivci bicikala / subota 09.06.2018.

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Poslovni klub Dalas je priča zasnovana na istinitim događajima, o borbi jednog čovjeka protiv sistema. Glavni junak, Ron Voodroof je električar i rodeo kauboj, koji prilikom rutinskog pregleda otkriva da je HIV pozitivan. Ljekari mu daju trideset dana života.

On ne pristaje na smrtnu kaznu. Pa pristaje da učestvuje u testiranju lijeka, za koji se pretpostavlja da će pomoći u borbi protiv HIV-a. Ispostavlja se da mu je od toga lijeka drastično lošije, pa sam počinje da traga za alternativama. Otkriva veliki broj lijekova i tretmana koji nisu odobreni u Americi i počinje sam da ih koristi, a kasnije i da ih krijumčari, da bi pomogao drugima oboljelima, i usput zaradio, jer je procesu izgubio posao, porodicu, sve.

Pošto je autsajder u gej zajednici, u kojoj je najveći broj zaraženih virusom, Ron pronalazi neobičnog saveznika u Rayonu, transeksualcu koji dijeli Ronovu veliku želju za životom i njegov poduzetnički duh, tražeći da se spriječe vladine sankcije protiv prodaje neodobrenih lijekova. Zajedno osnivaju „poslovni klub“, u kome HIV pozitivni ljudi plaćaju mjesečnu članarinu kako bi dobili pristup mjesečnim zalihama lijekova.

Duboko u srcu Teksasa, Ronov pionirski podzemni kolektiv glasno odzvanja. Uz rastuću zajednicu prijatelja i klijenata, Ron se bori za dostojanstvo, obrazovanje i prihvatanje.

Film je osvojio brojne nagrade među kojima se posebno izdvaja Oscar za najbolju mušku ulogu (Matthew McConaughey) i Oscar za sporednu mušku ulogu (Jared Leto), kao i nagrada Zlatni globus, koju su u istim kategorijama osvojila dva popularna glumca.

Italijanski klasik.O italijanskom neorealizmu na sljedećem linku.

Dvadeset i dva filmska pokreta koji su definirali kinematografiju na sljedećem linku.

Komentariši