Dekalog – Epizoda druga i Varljivo ljeto ‘68. / ponedjeljak 25.06.2018.

Dekalog II

Dekalog II

U drugoj (odličnoj!) epizodi serije Dekalog žena koja je trudna s muškarcem koji nije njen muž traži od doktora da se izjasni da li će njen bolesni muž živjeti ili umrijeti. Ona to mora znati kako bi odlučila da li će abortirati ili ne. Doktor se tome odlučno protivi. On ne želi glumiti Boga.

Prikaz bolesti muža je zbilja fantastično uradio Kišlovski.

Sama priča, narativno, podsjeća na sapunsku operu, ali razlika je u tome što na kraju nudi kompleksno i neočekivano rješenje, na indirektan način. Veliki pisac Dostojevski i čitavo njegovo grandiozno djelo govore o tome da je čovjek isuviše širok i da ni u čemu ne vidi konačnu, posljednju riječ. On smisao ljudskog života vidi u tom otporu konačnosti.

Dekalog se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D7:


Odlična jugoslovenska komedija. U ljeto 1968. godine maturant Petar stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmjenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obje kćerke predsjednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma.

Potreba da konačno nađe “ženu svog života” dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, općinskog sudiju, uštogljenog čovjeka, dogmatskih shavatanja, koji vjeruje da se omladina može vaspitati samo “čvrstom rukom” i koji pati zbog svog buržujskog porijekla (otac mu je prije rata bio geometar i školovao se u Pragu).

Komentariši