Delicatessen i dokumentarni film o KK Bosna / četvrtak 04.04.2019.

Delicatessen

Delicatessen

TV 1000 dvadeset minuta iza ponoći.

Prvi film iz radionice Jean-Pierre Jeuneta i Marc Caroa priča je kanibalističkim stanovnicima zgrade kojom vlada ubojiti mesar. Već se u njihovom prvom filmu primjeti stil kojega će slijediti i u ostalim dijelima (The City of Lost ChildrenAmelie).

U postapokaliptičnoj Francuskoj, hrana, a posebno meso, postala je toliko vrijedan proizvod da se koristi umjesto novca. No stanovnici zgrade, čiji je vlasnik mesar, često uživaju u ukusnim kobasicama i odrescima. Mesar nabavlja toliko potrebno meso tako svake sedmice-dvije zaposli novog vratara, kojega na kraju ubije, izreže i servira, uvijek vjernim stanovnicima zgrade. No kada se između novog vratara i mesarove kćeri razvije ljubav, dolazi do promjene plana.

Redakcija dokumentarnog programa FTV-a emitirat će u četvrtak premijerno dokumentarni film Bosna, u povodu četrdesetogodišnjice najvećeg uspjeha u istoriji bh. klupske košarke. Autorica projekta je novinarka Arijana Saračević Helać.

TV premijera je na FTV-u u 20.30 sati.

5. aprila navršava se punih 40 godina otkako je KK Bosna postala prvak Evrope. Bilo je to 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12 hiljada navijača KK Bosna je pobijedila italijanskog šampiona Emersona s rezultatom 96:93. Bio je to najveći uspjeh bosanskohercegovačke, ali i jugoslovenske klupske košarke.

“Rekonstruirajući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Italijana, Španaca, Rusa, dokazujemo da tu, u zauzimanju evropskog trona, ništa slučajno, i spontano nije bilo. Da bi se uopće pomislilo, da bi se usudilo igrati protiv, recimo, Maccabija u Tel Avivu, trebalo je imati ozbiljnu logističku podršku koja je iza kluba, stajala i u moralnom i u materijalnom smislu. Konkretno, prednjačio je Energoinvest i njegov vizionar i ekonomski mag Emerik Blum. Kada se Bosna približavala četvrtfinalu Kupa, animirane su i sve druge velike privredne organizacije iz cijele BiH da se uključe u ovaj “put uspjeha”. Dva dana prije Grenobla, direktori uspješnih firmi i bankari bili su na nogama. Telefoni nisu prestajali raditi. Tadašnji gradonačelnik Sarajeva, pokojni Ante Sučić, bio je zadužen za stambeno i materijalno obezbjeđenje sarajevskih studenata”, kaže Saračević-Helać.

Više na sljedećem linku.

Bahin dokumentarac:

Komentariši