Diskretni šarm buržoazije i Krivotvoritelji / srijeda 22.05.2019.

Danas na TV-u dva Oscarom za najbolji strani film nagrađena filma.

Krivotvoritelji

Krivotvoritelji

CineStar TV Action 19.30.

Vrhunska drama. Jedan Nijemac dolazi nakon rata u Monte Carlo, odsjeda u skupom hotelu i potom odlazi u otmjenu kockarnicu. Ondje upozna predivnu ženu s kojom potom provede noć. Godine 1936. taj se čovjek zvao Salomon Sorowitsch (K. Markovics). Kao vrhunski krivotvoritelj, živio je na visokoj nozi u Berlinu, sve dok ga nacističke vlasti nisu uhvatile i strpale u koncentracijski logor. Vođen prirodnim nagonom za preživljavanjem, snalažljivi Sorowitsch uspijeva ostati živ u nemogućim situacijama, stavljajući nacistima na raspolaganje svoju nevjerojatnu vještinu krivotvorenja svega i svačega.

Austrijsko-njemačka ratna kriminalistička drama Krivotvoritelji nagrađena je 2008. godine Oscarom za najbolji film s izvanengleskog govornog područja. Potpuno zasluženo, jer riječ je o izuzetnom filmu, sjajno napisanom, nadahnuto režiranom i još bolje odigranom. Utemeljeni na memoarima Adolfa Burgera, Krivotvoritelji superiorno i slojevito izlažu svoju priču, koja će zbog svoje zanimljivosti mnoge navesti da nakon gledanja filma potraže dodatne tekstove i knjige o događajima koji su u njemu opisani. Glavnu ulogu briljantno je odigrao austrijski glumac hrvatskog porijekla Karl Markovics, koji je debitirao kao redatelj 2011. sjajnom dramom Disati, nagrađenom na Sarajevo Film Festivalu.

Pink World Cinema 15.00.


Luis Bunuel
(1900.-1983.), francusko-meksički redatelj španjolskog porijekla, tvorac je opusa vrhunske vrijednosti, bogatog i originalnog, prepoznatljivog autorstva u svakoj njegovoj sastavnici.

Njegovi su likovi mahom neobične osobe, tako da time sugeriraju svoju potencijalnu simboličnu vrijednost, a najčešći su motivi i teme: demistifikacija “vrlina”, jalovost milosrđa, osvetništvo osoba iz nižih slojeva, degenerativni procesi, opsjednutost nečim prividno marginalnim.

Diskretni šarm buržoazije crnohumorni je film u kojem se vizualiziraju strahovi njegovih junaka. Dobio je Oscara za najbolji strani film. Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu H2:

Komentariši