Djeca raja na TV-u, u kinu Meeting point besplatan ulaz na Grbavicu i Mržnja u Jugoslovenskoj kinoteci / četvrtak 26.12.2019.

HRT3 20.05 sati i sutra (petak) također na HRT3 u 09.30 sati.

Dječak Ali i njegova mlađa sestrica Zahra djeca su koja žive u predgrađu Teherana i koje će slučajna krađa Zahrinih cipelica od strane siromašnog slijepca uvaliti u velike nevolje. Odlučivši gubitak tenisica prešutjeti pred svojim siromašnim roditeljima, oboje će biti prisiljeni naizmjence koristiti Alijeve dotrajale tenisice. Naposljetku će nadu i mogući izlaz pronaći u Alijevu sudjelovanju u napornom školskom maratonu na kojem bi on mogao kao nagradu osvojiti nove tenisice. No za to bi dječak koji je ujedno i odličan matematičar morao osvojiti tek treće mjesto.

Izvrsna porodična socijalna drama scenarista i redatelja Majida Majidija (Otac, Boje raja), godine 1999. nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja (prvi iranski film nominiran za Oscara) te dvije godine ranije višestruko nagrađena na prestižnom Festivalu svjetskog filma u Montréalu, među ostalim i Nagradom ekumenskog žirija i Posebnim priznanjem žirija međunarodne kritike FIPRESCI. U određenoj mjeri simbol neovisnog iranskog filma, Majidi je karijeru na filmu započeo kao glumac u filmovima Mohsena Makhmalbafa, da bi prebacivanjem u redateljske vode zabilježio veći međunarodni uspjeh od svojih razvikanijih kolega Abbasa Kiarostamija i Makhmalbafa. Djeca raja nude dominantno pod utjecajem talijanskog neorealizma realiziranu emotivnu i toplu priču u kojoj utrka na duge pruge simbolički predstavlja utrku života, u kojoj i pobjeda ponekad suštinski znači poraz. Film jednostavne dramske premise koji stilom i oporim no empatičnim realističnim prosedeom podsjeća na naslove Gdje je kuća mog prijatelja? Kiarostamija i Bijeli balon Jafara Panahija, na podjednako jednostavan no vrlo efektan način zagovara ljudske vrline poput poštenja, odanosti, hrabrosti i požrtvovanosti, pri čemu se vrlo malo oslanja na škrte riječi malih protagonista, a mnogo više na njihove tužne osmijehe, mrštenja te brojne geste i grimase. Društvene kontraste suvremenog Irana, klasne suprotnosti kao i porodične probleme Majidi predstavlja iz dječje perspektive, što je jedno od tipičnih obilježja savremenog iranskog filma, no takva načelna infantilnost nimalo ne umanjuje socijalni realizam i realističnost djela, čijoj uvjerljivosti pridonosi i glumačka podjela u kojoj su gotovo isključivo naturščici.

Jugoslovenska kinoteka 19.00.

Židov Vinz, arap Said i Hubert, crni boksač, odrasli su u francuskom predgrađu u kojem je divljačko i rasističko ponašanje lokalne policije dovelo atmosferu do usijanja. Tokom pobune uzrokavane lošom situacijom Vinz pronađe pištolj koji je pripadao jednom od policajaca. Sada, s načinom da konačno stekne poštovanje Vinze se zaklinje da će ubiti policajca ako njegov prijatelj Abdul ne preživi batine koje je dobio tokom pobune.

Ovaj višestruko nagrađeni film priča je tri mladića zarobljena u vrtlogu nasilja i mržnje. Mathieu Kassovitz osvojio je nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Kanu.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu I5:

Kino Meeting point 17.30 sati, ulaz besplatan.

Film govori o odnosu majke i kćeri u poslijeratnom vremenu, u devedesetim godinama prošloga stoljeća, kada se mnogi još suočavaju s posljedicama ratnih strahota koje su ih direktno ili indirektno dotakle. Esma je samohrana majka dvanaestogodišnje Sare s kojom živi u sarajevskom naselju Grbavica. Nemajući dovoljno prihoda zapošljava se dodatno kao konobarica u noćnom klubu zbog čega ne provodi s kćerkom onoliko vremena koliko bi željela. A onda sudbina teška izlazi na vidjelo.:(

Također, do 30.12.2019.:

Komentariši