Dobitnik Zlatne palme Kišlovskog / ponedjeljak 07.05.2018.

Kratki film o ubijanju

Kratki film o ubijanju

Mračan i nasilan film za kog je Kišlovski 1988. godine dobio nagradu žirija u Kanu. Film se bavi problematikom ubistva i smrtne kazne kroz priču glavnog junaka, dvadesetogodišnjeg Jaceka.

On je besperspektivni lutalica koji, bez ikakvog vidljivog motiva, brutalno ubija nepoznatog vozača taksija. Biva uhvaćen i osuđen na smrt. Za advokata mu je dodijeljen mladi Pijotr Balicki, koji kroz svoje prvo vatreno krštenje preispituje i svoj cinični stav prema sudstvu i pravnom poretku uopće.

Osim Kana film je osvojio i Evropsku filmsku nagradu na prvoj dodjeli 1988. godine. Film je izazvao mnoge kontroverze tako da je pokrenuo zahtjev za ukidanje smrtne kazne.  Mnogi kritičari tvrde da se radi o izuzetnom remek djelu evropske kinematografije obzirom na savršenost filmske cjeline u odnosu na prostor i vrijeme u kom se ona odvija.

Uz socijalni komentar i motive kojima se film bavi, također je hvaljena i impresivna fotografija Slavomira Idzijaka, koji je koristio preko 600 različitih filtera kako bi naglasio mračan ton filma.

Kratki film o ubijanju, snimljen je kao segment Kšištofovog Dekaloga inspirisanog sa 10 biblijskih zapovijedi, nastalog u produkciji poljske televizije.

Komentariši