Engleski pacijent / četvrtak 16.01.2020.

CineStar TV Premiere 2 20.00.

Tokom Drugog svjetskog rata u terenskoj bolnici u Italiji britanski saveznici brinu se o tajanstvenom strancu, nesvjesni njegove opasne prošlosti. Otkrićem tajne njegova identiteta raspleće se čudesna priča o strasti, intrigi i avanturi.

Anthony Minghella napisao je i režirao ovu nagrađenu adaptaciju romana Michaela Ondaeta o ukletoj i tragičnoj ljubavi tokom Drugog svjetskog rata. U terenskoj bolnici u Italiji Hana (Juliette Binoche), medicinska sestra iz Kanade, brine se o pilotu koji je se užasno opekao u avionskoj olupini; on nema dokumente i ne može se sjetiti svog imena pa je poznat samo kao „engleski pacijent“ zahvaljujući svome naglasku. Kada je bolnica prisiljena na evakuaciju, Hana putem odluči da se pacijent ne smije pomicati zbog svog krhkog stanja te njih dvoje ostanu u samostanu gdje će ih poslije pokupiti. S vremenom Hana počinje sastavljati pacijentovu priču od fragmenata njegovih uspomena. Veliki hit, Engleski pacijent osvojio je devet Oscara, uključujući onaj za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolju sporednu glumicu za Juliette Binoche.

Film (koji je prikazan u okviru Open air programa trećeg SFF-a 1997. godine) se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D6:

 

Komentariši