Germania anno zero i još četiri od čega tri s mape Movielanda / nedjelja 09.09.2018.

Germania anno zero

Germania anno zero

Pink World Cinema 15.00.

Berlin, 1945. godine, neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Trinaestogodišnji dječak Edmund Kohler živi u stanu sa još nekoliko porodica koje su ostale bez krova nad glavom. Edmundov otac teško je bolestan, sestra Eva druži se s američkim vojnicima, a brat Karl-Heinz se još nije prijavio vlastima nakon okončanja rata, strahujući zbog činjenice da je bio njemački vojnik. Želi li preživjeti i pomoći svojoj porodici, dječak je prinuđen raditi svašta. Nevjerovatno snažan dokument ljudske bijede i očaja, s naglaskom na dječju patnju, završava možda i najpotresnijom scenom u istoriji svjetske kinematografije.

Film se nalazi na mapi Movielanda u kvadrantu C4:

Pink World Cinema 23.00.

Težina teška, ali odličan. Reks kreće sa svojom djevojkom Saškom na izlet u Francusku, ali ona netragom nestaje na jednoj benzinskoj pumpi. On opsesivno tri godine ne prestaje tragati za njom, odnosno za istinom o njenoj otmici, sve dok mu se otmičar ne pojavi pred očima. Kakav Haneke kako je ovaj film srkletičan.

Cinestar TV 11.30.

FOX Movies 22.00.

Polutežina i poluteška, ali isto odličan. Spacey razorio. Scena je tu s tanjurom, vintanje kese, te homoerotični zadžvalj. Odličan film. Prikazan je na šestom SFF-u 2000. godine u okviru programa Open air.

FOX Movies 11.30.

Dobrih provala, naročito za one koji vole Tom Greena.

 

Komentariši