Good Bye, Lenin! u kinu Meeting point, u Jugoslovenskoj kinoteci Professione: reporter, a na TV-u The Piano i Dogman / utorak 19.11.2019.

Jugoslovenska kinoteka 20.30.

Umjetnički film Zanimanje: reporter kultno je ostvarenje slavnoga talijanskoga redatelja, prvaka filmskoga modernizma Michelangela Antonionija (gledateljima najpoznatijeg kao redatelja filmova Blow Up i La notte). Utemeljen na odličnom scenariju Marka Peploea, film je neobična priča o čovjeku koji, preuzevši identitet preminuloga stranca, kreće u novi život u potrazi za novim vidovima slobode.

David Locke (J. Nicholson) je televizijski reporter koji dolazi u sjevernu Afriku u nadi da će razgovarati s političkim ekstremistima. U hotelu u kojem je odsjeo, u sobi do njegove, nalazi se tajanstveni gospodin Robertson, samac bez prijatelja, poznanika i obitelji. Jedino što posjeduje je poprilično debeo adresar kontakata. Ubrzo, Robertson doživi srčani udar te umre, a Locke, željan uzbuđenja, odluči preuzeti Robertsonov identitet. Njegov “novi” život odvest će ga od Afrike prema Europi, vođen imenima iz pokojnikove knjižice. Dok putuje i otkriva posljedice svog čina igranja tuđim identitetom, upušta se u avanturu s nepoznatom djevojkom (M. Schneider) koja se zatekla u Barceloni.

Modernistički režiran, pun impozantnih totala prirode, polaganoga ritma i neobičnih dijaloga koji otkrivaju složene odnose među likovima velika su odlika ovoga redatelja i ovoga filma koji je, iako nije zadobio veću naklonost publike, odmah požnjeo lovorike kod kritike. U glavnim ulogama izvrsni su Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre i ostali.

FIlm se na mapi Movelanda nalazi u kvadrantu H7:

Kino Meeting point u 20.00 sati. Ulaz besplatan.

Majka se budi iz kome i djeca moraju fejkirati da Istočna Njemačka još uvijek postoji. Ova bistra komedija bila je najuspješniji njemački film u 2003. godini.

CineStar TV 20.45.

Radnja filma smještena je u 1851. godinu. Nijema žena Ada udana je za čovjeka kojeg nikad nije srela, Alisdaira Stewarta, te stoga odlazi iz Škotske zajedno sa svojom mladom kćeri i prevoditeljicom Florom na Novi Zeland. No jedino što Ada ne želi zaboraviti od sve svoje imovine njezin je dragocjeni klavir, jedini instrument kojim se može uistinu izraziti te s pomoću kojega gotovo može i komunicirati. Ali njezin zlobni suprug, kog klavir uopće ne zanima, proda ga svom komšiji, neukom Georgeu. Privučen Adom, George pristane vratiti klavir u zamjenu za sate učenja klavira koji postanu niz emocijama nabijenih, seksualnih susreta. Dok se prigušeni osjećaji bijesa i žudnje kovitlaju u nutrini svih triju likova, okrutna divljina počinje uništavati malenu europsku enklavu.

FIlm se na mapi Movelanda nalazi kao remek-djelo u kvadrantu H3:

Dogman

Dogman

HRT3 23.00.

Film je prikazan u okviru Open air programa dvadeset i četvrtog SFF-a prošle godine. Zbilja je odlično lokalnog mafijaša odglumio dječko mimo Dogmana. Iz biltena festivala:


Veći prikaz

Festivalski bilten u kojem je objavljen tekst o filmu možete preuzeti klikom na sljedeći link.

Žurnal dvadeset i četvrtog SFF-a možete preuzeti na sljedećem linku, a katalog na ovom linku.

Komentariši