Ime ruže i Savršen dan / četvrtak 23.04.2020.

Image

Pink Thriller 10.00.

Vrlo dobar film koji je prikazan u okviru Open air programa dvadeset i prvog SFF-a 2015. godine. U ovakvim filmovima koji se tiču Bosne obično se masu fula bar u izgovoru toponima. To nije slučaj ovdje. Iz biltena festivala:

Image

Image

HRT3 22.10.

Drama s elementima kriminalističkog filma. Godine 1327. ugledni engleski franjevac (S. Connery) dolazi sa svojim učenikom (C. Slater) u benediktinsku opatiju na sjeveru Italije, gdje će se raspravljati o budućnosti Katoličke crkve u kojoj tada postoji nekoliko različitih, međusobno suprostavljenih struja. Prije nego što stiže većina uzvanika događa se nekoliko zagonetnih ubistava. Engleski ih svećenik nastoji riješiti na način koji pomalo podsjeća na kasnije istrage Sherlocka Holmesa, što potpuno odudara od vremena u kojem se zbiva radnja. Uz to, nailazi na već staro neprijateljstvo inkvizitora (F. Murray Abraham) koji u tim zbivanjima vidi djelovanje đavolskih sila, a u Englezu njihovog pomagača.

Film je nastao prema jednom od najcjenjenijih romana osamdesetih godina, istoimenom djelu Umberta Eca, kojem je uz virtuozan stil najveća odlika višestruka slojevitost značenja. Nju oskarovac Jean-Jacques Annaud (dobitnik te prestižne nagrade za film Crno-bijelo u boji) naravno nije potpuno mogao sačuvati, tako da je Eco, nezadovoljan ekranizacijom, rekao da film nema nikakve dodirne točke s njegovom knjigom. Annaud je, međutim, na temelju fabule romana napravio samosvojno zanimljivo djelo, kojem su mane pronalazili oni koji su od njega očekivali nemoguće – vjernu reprodukciju književnog predloška.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu E6:

Image

Komentariši