It's a Wonderful Life / utorak 24.12.2019.

Image

HRT1 20.10.

Divan život američka je slavna i hvaljena drama/komedija Franka Capre iz 1946. godine, s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi.

Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubistva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, porodica i poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocijen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

Divan život je jedan od najpoznatijih i najemitiranijih filmova svih vremena. Redovito se prikazuje za Božić na televizijskim stanicama širom svijeta. Izuzetno emotivna, dirljiva i duhovita priča, adaptacija kratke priče Philip Van Doren Sterna, impresivna je oda životu “malog” i “običnog” čovjeka, tradicionalnim porodičnim vrijednostima, prijateljstvu, poštenju, plemenitosti, ljubavi i dobroti.

Američki filmski institut uvrstio je film među 100 najboljih filmova ikad snimljenih.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C7:

Image

Komentariši