Jules et Jim (program Stari dobri filmovi 50+ u kinu Kriterion) i Empire of the Sun / srijeda 29.08.2018.

Jules et Jim

Jules et Jim

Šta se desi kada se dva prijatelja zaljube u istu ženu, neuhvatljivu i impresivnu Catherine? Kultnu ljubavnu dramu Jules i Jim brojni kritičari smatraju najboljim filmskim ostvarenjem francuskog redatelja François Truffauta, a glumica Jeanne Moreau je odigravši ulogu svog života postala zaštitno lice Novog vala.

Ne propustite druženje i razgovor sa Lejlom i Filipom o inovativnoj redateljskoj tehnici i glumačkoj virtuoznosti u ovom zavodljivom filmskom klasiku u kinu Kriterion.

Više o programu Stari dobri filmovi 50+:

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu D7:

HRT2 23.40.

Film S. Spielberga. Jim (jedna od prvih uloga Christiana Balea) je dječak pubertetskog uzrasta, a roditelji (E. Richard i R. Frazer) su mu pripadnici visokih britanskih krugova u Šangaju. Jim je opsjednut avionima i samo o njima sanja. Uskoro dolazi do japanske invazije i ulicama Šangaja zavlada panika. Bježeći u sklonište, Jim se za trenutak odvoji od majke kako bi pokupio ispali mu model aviona, a to je bilo dostatno da panična gomila napravi neprobojan bedem između njega i roditelja.

Dječak se izgubio i naposljetku završio u japanskom logoru za ratne zarobljenike. Tu mora naučiti umijeće preživljavanja, no sve u svemu dobro se snalazi, zahvaljujući i tome što je našao svojevrsnog zaštitnika u ciničnom američkom trgovačkom pomorcu Basieju (J. Malkovich), koji je glavni švercer u logoru.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu C3:

Komentariši