Kafka (u The Trialu i Enemyju) i Manderlay / srijeda 08.05.2019.

Pink World Cinema 15.00.

Plahog i povučenog bankovnog službenika Jozefa K. (A. Perkins) netko je oklevetao, te su ga jednog jutra probudila dvojica policajaca (R. Delfosse i J-C. Rémoleux) koji su mu upali u stan. Rekavši mu samo da je uhapšen, ali ne i pod kojom optužbom, policajci su priveli prestrašenog Jozefa. Sve se dodatno pogoršalo kad mu je kao branitelj dodijeljen grubi i cinični odvjetnik Albert Hastler (O. Welles), čovjek koji Josefu nije ulijevao nimalo nade u mogućnost pozitivnog rješenja njegova procesa. Još uvijek ne znajući zbog čega je uhapšen i priveden, zabrinuti Josef se počeo pitati nije li možda ipak zbog nečega kriv, odnosno da moguće nije sasvim nedužan. Dok je preispitivao svoj odnos sa susjedom prostitutkom Marikom Burstner (J. Moreau), te kroz razgovore s Hastlerovom ljubavnicom Leni (R. Schneider) i sa sudskom čistačicom Hilde (E. Martinelli), Jozef je postajao sve opsjednutiji mogućnošću da je nečim ipak zaslužio ovakvu sudbinu.

Realizirana u produkciji Alexandera Salkinda (Tri mušketira), intrigantna egzistencijalna drama s elementima fantastike i trilera u režiji glasovitog Orsona Wellesa (Građanin Kane, Veličanstveni Ambersonovi, Dodir zla) uspjela je slobodna adaptacija znamenitog istoimenog romana češkog pisca Franza Kafke.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E5:

FOX Movies 21.00.

Kafkijanski momenti izrazito izraženi i u ovom filmiću. Od režisera Sicarija, Blade Runnera 2049, vrhunskog Incendiesa (eno ga gore u kvadrantu E5 lijevo od Eraserheada).  Priča o sveučilišnom profesoru Adamu (Jake Gyllenhaal) čija se veza s djevojkom Mary (Melanie Laurent) bliži kraju. Jedne večeri Adam gleda film i primijeti sporednog glumca koji mu iznimno nalikuje. Postaje opsjednut idejom o upoznavanju vlastitog dvojnika te ulazi u trag glumcu Anthonyju koji živi s trudnom djevojkom Helen (Sarah Gadon). Ovaj susret uvlači ga u kompleksnu i opasnu intrigu.

naopvHn.jpg

Pink World Cinema 23.00.

O crnačkom ropstvu odličan film Triera, meni čak bolji od Dogvillea koji se također bavi temom osvete. Za oba ide velika preporuka.

Komentariši