Dekalog – Epizoda 6, Dostojevski i Gorki / ponedjeljak 23.07.2018.

A Short film About Love

A Short film About Love

Tomek, mladić iz sirotišta, pošto ukrade teleskop iz školske radionice, posmatra svake večeri Magdu. Usamljenost prekraćuje radeći u pošti, studirajući jezike. Čak uzima i posao raznosača mlijeka ne bi li joj se približio. Za njega, park koji dijeli njihove dvije zgrade zapravo je čitav svemir, a prozor u koji gleda daleka zvijezda, dom koji nikada nije imao.

Otuda, iako Magda često mijenja muškarce, on razvija duboku ljubav prema njoj. A onda, kad ona doživi neprijatnost u pošti njegovom krivicom, on odluči da joj sve kaže. Ona ga odbija izjavom kako ne vjeruje u ljubav…

Kišlovski 1988. godine snima deset kratkih filmova tzv. Dekalog, zasnovanih na motivima deset zapovijedi. Filmovi su snimljeni uz pomoć poljske i televizije Zapadne Njemačke. Zamišljen kao epizode iz života stanovnika varšavskog nebodera, ciklus je postao jedno od najzapaženih ostvarenja prošlog stoljeća. Na početku planiran kao projekat deset režisera, Kišlovski odustaje od ideje zbog organizacionih problema i preuzima režiju za svih deset filmova. Epizoda šest Kratki film o ljubavi snimljen je i kao dugometražni film i postigao je značajne uspjehe na međunarodnim festivalima.

Dekalog se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D7:

Što je klasik? – Maksim Gorki HRT3 21.05

Mislite li i da je Maksim Gorki dosadni socrealistički pisac koji je slavu stekao spetljavši se sa sovjetskom vlašću? To klišeizirano mišljenje često ćete čuti čak i od onih koji rusku književnost poznaju relativno dobro. No, je li istina posve suprotna? Koliko je pokroviteljstvo sovjetske vlasti Gorkog na koncu stajalo i glave i slave? I kako je njegovo djelo posve ignorirano i krivo tumačeno?

Dramski ponedeljak: Kockar RTS1 21.40

Kao četvrti naslov Dramskog ponedjeljka u julu bit će prikazana ekranizacija djela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog Kockar, snimljenu 1993. godine u adaptaciji Miloša Nikolića i režiji Ivana Rakidžića.

U mondenskom njemačkom gradiću osiromašeni ruski aristokrata provodi dane u isčekivanju “dobrih” vijesti iz Rusije o smrti njegove bogate babe. Sa tim novcem moći će vratiti dugove problematičnom francuskom pustolovu i oženiti se njegovom problematičnom rođakom. I njegova pastorka Polina očekuje to nasljedstvo da bi se oslobodila obaveza prema Francuzu, pa tjera učitelja djece svog očuha, Alekseja, da se kocka njenim novcem kako bi vratila dug.

Aleksej je zaljubljen u Polinu i učinio bi sve da stekne njenu naklonost, čak i da je gurne u naručje jednog engleskog gospodina, samo da bi je spasio od Francuza.

I dok svi čekaju telegram iz Rusije da je baba umrla – ona se pojavljuje lično, ne samo živa i zdrava nego i spremna da im već zamršenu situaciju još više iskomplicira.

Komentariši