Kum / srijeda 23.10.2019.

The Godfather

The Godfather

FOX Movies 22.45.

Prvi film gangsterske trilogije o mafijaškoj porodici Corleone. Glava jedne od pet najmoćnijih njujorških mafijaških porodica don Vito Corleone jedan je od posljednjih tradicionalista: još uvijek vjeruje u važnost porodice, odanost i poštovanje. Vremena se mijenjaju, a njegovi stavovi znače opasnost i probleme u dotad relativno mirnim odnosima među porodicama, pogotovo kad Sollozzijevi odluče krenuti u posao s drogom.

Po mišljenjima mnogih filmskih kritičara najbolji film svih vremena, nagrađivani Kum (Zlatni globus, BAFTA i Oscar – za najbolji film, scenarij i glavnoga glumca Marlona Branda) prvi je dio izvrsne Coppoline trilogije i film koji se ne bi smio propustiti.

Odanost porodici, potreba za poštovanjem, korupcija koju sa sobom donosi moć, nestajanje starog i tradicionalnog – samo su neke postavke Coppolina filma. Unatoč mnoštvu komplementarnih tema koje dotiče, svaka temelju filma dodaje kvalitativnu rezonancu, tvoreći niz mini-klimaksa do konačnog finala. Kum je ujedno i definirao žanr gangsterskog filma, koji se još uvijek prosuđuje po njegovim standardima. Muziku za film je pisao talijanski kompozitor Nino Rota uključujući i glavnu temu Speak Softly Love.

Zanimljivo je spomenuti da je Marlon Brando odbio primiti Oscara zbog diskriminirajućeg odnosa Amerikanaca i Hoollywooda prema Indijancima, te je na dodjelu poslao Indijanku. Kasnije se otkrilo da je Indijanka zapravo glumica Maria Cruz.

U filmu uz Marlona Branda glume Al Pacino, Diane Keaton, Robert Duvall, James Caan, Talia Shire, John Cazale, Al Lettieri i drugi.

Scenaristi: redatelj Francis Ford Coppola i Mario Puzo (prema vlastitu romanu). Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F6:

Komentariši