Le Grand Bleu, Martyrs i One Hour Photo na TV-u, La Grande Bellezza i Lost Highway u kinima Zagreba i Beograda / četvrtak 05.09.2019.

HRT2 22.45.

Enzo i Jacques se poznaju već duže vrijeme. Upoznali su se u djetinjstvu na Mediteranu. Ono što im je bilo zajedničko jeste ljubav prema ronjenju. Jednog dana Jacquesov otac, ronilac, pogine u moru. Nakon incidenta Enzo i Jacques izgube kontakt. Godinama kasnije, Johanna, mlada službenica u zaštitarskoj agenciji odlazi u Peru. Tamo sreće Jacquesa koji radi za grupu naučnika. On roni u hladnoj vodi, a naučnici prate njegovo fizičko stanje koje više liči na delfinsko nego li ljudsko. Johanna ponovo sreće Jacquesa u Italiji, na takmičenju ronilaca na kojem se on natječe protiv Enza. Remek-djelo reditelja Luca Bessona, Veliko plavetnilo nagrađen je s dvije Cesar nagrade.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu B5:

FOX Movies 21.00.

Stvari kojih se daleko najviše bojimo zapravo su nam se već dogodile, pokazuje nam ova psihološka kriminalistička drama redatelja Marka Romaneka s genijalnim Robinom Williamsom u glavnoj ulozi.

Sy Parrish (Robin Williams) fotografijom se bavi već 20 godina i svoje golemo znanje koristi razvijajući ih u malenom studiju. Osim svoga posla, Sy nema ništa i živi usamljenim životom. Počinje razvijati opsesiju prema porodici Yorkin, najvjernijim mušterijama, čije je fotografije počeo razvijati još kad je njihov sin tinejdžer bio beba. Sy želi postati dio njihova života, ali postepeno otkriva kako je skladna porodica, fasada, tek pomno građena krinka. Otkrivši zastrašujuću tajnu Willa Yorkina (Michael Vartan), Sy kreće u akciju koja bi mogla unesrećiti mnoge uključene. Glavno oružje kriminalističke drame Zabranjene fotografije redateljsko-scenarističkoga filmskog debija poznatog autora videospotova Marka Romaneka, zasigurno je zastrašujuća, sjajna uloga legendarnog Robina Williamsa, koji možda jest poznatiji kao komičar, ali koji je svoje najbolje likove portretirao u ozbiljnijim filmovima. Proučavajući nezdravu opsesiju usamljenog čovjeka, Romanek na neposredan način komentira negativnosti distanciranog društva u kojem niko nema vremena za nekoga drugog. Napeta atmosfera puna tenzije horor filma skladno obavija cijeli film, čiji kraj doista niko ne može naslutiti.

https://www.facebook.com/filmnatvu/videos/497896671028765/

 

Od režisera nadolazeće druge sezone  Mladog pape (Novog pape:)) Sorrentina, danas u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu:

La grande bellezza

La grande bellezza

Jugoslovenska kinoteka 20.30.

Jedan od najboljih filmova unatrag pet godina. Dobitnik Oscara za najbolji strani 2014. godine.

Korijenje je važno.😉

Kino Tuškanac 19.00.

Sredovječni Fred Madison avangardni je jazz saksofonist koji s otuđenom suprugom Renee živi u moderno dizajniranoj ali i sterilnoj kući u Los Angelesu. Fred sumnja da mu je Renee nevjerna, no te će sumnje pasti u drugi plan nakon što na kućnom pragu počne nalaziti videokasete sa snimljenim vrlo uznemirujućim sadržajima. Naime, netko intenzivno snima eksterijere i interijere njihove kuće, a rastuća paranoja tragično će eskalirati kad Renee ubrzo bude ubijena te kad Fred pod sumnjom da ju je ubio dospije iza rešetaka. No kad se jednog jutra neočekivano probudi izvan zatvora, postupno će shvatiti da se preobrazio u mladog Petea Draytona, automehaničara koji se upravo uvalio u velike nevolje. Naime, Pete održava ljubavnu vezu s atraktivnom plavušom Alice, djevojkom koja izgleda baš poput Renee i koja je supruga Dicka Laurenta, opasnog gangstera zvanog Mr. Eddy.

Nadrealna noirovska triler-drama za koju je scenarij s redateljem supotpisao ugledni američki prozaik, pjesnik i scenarist Barry Gifford (Noćni ljudi, Priča iz Sinaloe, Divlji u srcu: Priča o Sailoru i Luli), prvi je film koji je David Lynch realizirao nakon pet godina, koliko je prošlo od kritičarskog i komercijalnog neuspjeha naslova Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom. Riječ je o još jednom autorovu enigmatičnom ostvarenju podatnom za višestruke interpretacije, od one da je posrijedi priča koja prikazuje cikličku fantaziju traumatizirane svijesti protagonista, do one da je djelo nadahnut i vjeran prikaz shizofrenije dvoje središnjih likova, odnosno njihovih psihičkih stanja. Prema riječima samog redatelja, dojmljivo estetizirano, sugestivno režirano i vrlo raspoloženo glumljeno djelo uvjetno rečeno eliptične narativne strukture odigrava se unutar istog svijeta kao i kultna serija i kasniji film Twin Peaks, a glasoviti filozof Slavoj Žižek dvodijelnu strukturu filma tumači kao suprotstavljanje dvaju horora, onu fantazmagoričnog noir horora iz noćne more koja obiluje seksom, izdajom i zločinom te horora egzistencijalnog očaja ljudske svakodnevice u kojoj dominiraju otuđenost, nepovjerenje i impotencija. Prvu trećinu scenarija filma za koji je naslov „posudio” iz Giffordova djela Night People, Lynch je smislio tokom posljednje noći snimanja filma Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom, dok se sa seta vraćao kući.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E4:

Martyrs
Martyrs

CineStar TV Action deset minuta iza ponoći.

Laugier se ovim filmom afirmirao kao iznimno darovit i beskompromisan autor koji je sposoban kreirati cjelinu izuzetno tjeskobnog i uznemirujućeg ugođaja (mada mu je Visoki čovjek, po meni, karina sura:ppp), te koji ne bježi od ekstremno provokativnih i šokantnih prizora. Martyrs je uistinu zastrašujuće djelo koje se zbog vrlo eksplicitnih nasilnih scena smješta u žanr tzv. torture porn filma, u koji se ubrajaju na primjer oba nastavka Hostela te također francuski naslov Granice redatelja Xaviera Gensa iz 2007. godine. Puno više na sljedećem linku.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F5:

Komentariši