Lift za gubilište, Doviđenja, djeco i Posebni dodaci posvećeni Louis Malleu / subota 01.02.2020.

Elevator to the Gallows

Elevator to the Gallows

Julien Tavernier uspješni je biznismen koji se već duže ljubaka sa šefovom suprugom. Njih dvoje odluče ubiti njezinog muža i prikazati to kao da je riječ o samoubistvu. Nakon ubistva Julien ustanovi da je zaboravio ukloniti jedan od tragova pa se vrati, ali na izlasku ostane zarobljen u liftu. Istodobno mladić i djevojka iz susjedstva ukradu mu automobil. Stjecajem okolnosti počinit će zločin za koji će biti okrivljen Julien.

Lift za gubilište prvijenac je slavnog redatelja Louisa Mallea, film koji je proslavio glumicu Jeanne Moreau, jednu od najvećih francuskih glumačkih zvijezda svih vremena. Riječ je o iznimno originalnom kriminalističkom filmu snimljenom u maniri francuskoga Novog vala, a koji tematski, pa i ugođajem, anticipira nasljeđe američkoga film noira.

Uz priču dojmljiva je i vrsna upootreba kamere, pozornost na detaljima i krupnim planovima te izvrsna melankolična muzika Milesa Davisa. Lift za gubilište osvojio je nagradu Louis Delluc za najbolji debitantski film.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H6:

Drama. Zima 1943. godine. Julien (G. Manesse) pohađa katoličku školu u okupiranoj Francuskoj, u kojoj i živi s ostalim učenicima. Jednoga dana ravnatelj škole, svećenik Jean (P. Morier-Genoud), uvede u školu trojicu novih učenika. Jedan od njih je Jean Bonnet (R. Fejtö), marljiv i šutljiv mladić koji se sprijatelji s Julienom. Školarci ne znaju da je Jean Židov i da ga svećenici skrivaju pred nacistima. Julien slučajno sazna istinu o Jeanovu porijeklu, ali obeća da ga neće izdati.

Doviđenja, djeco inspiriran je stvarnim slučajem koji je doživio redatelj i scenarist filma, Louis Malle. Naime, kao dječak je pohađao katoličku školu u okupiranoj Francuskoj i znao je za slučaj trojice židovskih mladića koji su pod lažnim imenima živjeli i pohađali nastavu s ostalim školarcima. Mnogo godina kasnije, redatelj je iz tog potresnog događaja (svi su, uključujući i svećenika ravnatelja, završili u koncentracijskom logoru) ostvario izvrstan film koji je osvojio neke od prestižnih međunarodnih nagrada, među kojima i sedam Césara te Zlatnog lava u Veneciji.

Vrijednost filma je u tome što na vrlo uvjerljiv način dočarava atmosferu ratom zahvaćene Francuske, i to kroz oči štićenika katoličke škole, pričajući napetu i mjestimično dirljivu priču o dječačkom prijateljstvu koje je ratni vihor zauvijek prekinuo. Film je postigao priličan uspjeh kod publike i kritike.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C3:

Komentariši