Mandarina, Levijatan i Povratak / četvrtak 06.08.2020.

Image

RTS2 22.25.

Prostitutka Sin-Dee Rella nakon izlaska iz zatvora sazna da ju je njezin momak, ujedno i svodnik, varao s drugom ženom pa Badnju večer provede u potrazi za njim. Ovaj hvaljeni nezavisni film je snimljen pametnim telefonom, a isti režiser je režirao i odlični The Florida Project.

Dva odlična filma Zvijaginceva zaredom:

Image

HRT3 20.05.

Kolja živi u ribarskom gradiću blizu čarobnog Barencova mora u sjevernoj Rusiji. Vlasnik je automehaničarske radionice koja se nalazi odmah do kuće u kojoj stanuje sa svojom mladom ženom Liljom i sinom Romom iz prethodnog braka. Korumpirani gradonačelnik Vadim Šelevjat odlučan je u tome da mu oduzme posao, kuću i zemlju. Isprva gradonačelnik pokušava otkupiti sve od Kolje, ali ovaj se neustrašivo bori koliko god može kako ne bi izgubio sve što ima, uključujući i ljepotu koja ga je okruživala od prvoga dana. Suočen s otporom, gradonačelnik postaje sve agresivniji.

Kritika ruskog društva i ponašanja moćnika tipa kakve gledamo u našoj zemlji.

Film je prikazan na dvadesetom SFF-u 2014. godine u okviru programa Kinoscope. Iz žurnala festivala (slijede spojleri):

Image

Image

Katalog festivala možete preuzeti na sljedećem linku.

Image

HRT3 22.20.

Dva maloljetna brata, Ivan (I. Dobronravov) i Andrej (V. Garin), žive s majkom (N. Vdovina) u ruskom gradiću. Iznenada se pojavi njihov prije dvanaest godina nestali otac (K. Lavronenko) kojemu se potpuno zameo trag i želi živjeti s njima. Ne bi li se zbližio s potpuno nepoznatim sinovima, povede ih na izlet na obližnje jezero. Iako je svjestan da je djeci od početka mrzak i odbojan, otac se ni ne trudi da pridobije njihove simpatije, već ih pokušava “naučiti disciplini” pretjeranom strogošću i grubošću. Izlet će se svima pretvoriti u neviđenu noćnu moru.

Komentariši