Miljan, Ljiljan i TV novinstvo u raspadanju danas na telki / četvrtak 04.10.2018.

Miles Ahead

Miles Ahead

RTS2 21.50.

Miljan (ne Brkić, stari ljigavac) Davisić:ppp je bio jedan od najvećih muzičara svih vremena. U ovom filmu koji se dijelom bazira na činjenicama (naročito onaj o nasilničkom ponašanju Miljana prema ženi mu Franki) prikazan je lik i djelo ovog starog trubadura. Dobar film u kojem ćete pored akcije naći i hejbet dobre glazbe.

HRT2 21.00.

Možda ne toliko dobar kao Šuma summarum, ali ovaj film Viteza ima dobrih provala o ustašama, partizanima i Tiletu. Tako je u Endehaziji talent šou nazvan ne Faktor već Čimbenik, logično. 😀

HRT2 23.50.

Nakon dvadeset i pet godina uspješne televizijske karijere, voditelj vijesti na TV stanici UBS Howard Beale (P. Finch) dobiva otkaz koji će stupiti na snagu za dvije sedmice. Razlog je sve veći pad gledanosti njegove emisije kojem je i sam pridonio odavši se alkoholu poslije suprugine smrti. Neugodnu vijest priopći mu dugogodišnji prijatelj i producent informativnog programa Max Schumacher (W. Holden), gorko se našalivši da mu je sada jedini izlaz samoubistvo.

No, već u sutrašnjoj emisiji Beale će reći gledateljima da će se pred njihovim očima doista i ubiti za sedam dana, što zaprepasti i razbijesni vodstvo kuće na čelu s Frankom Hackettom (R. Duvall). Bealov očajnički potez iznenada privuče golemo zanimanje javnosti, pa njegova emisija koju šefovi ipak vrate u program odmah dođe na vrh gledanosti u zemlji. Uz pomoć beskrupulozne producentice opsjednute gledanošću Diane Christensen (F. Dunaway) Beale preko noći postane prava TV zvijezda, dok njegove nastupe oduševljena publika doživi kao proročki glas obespravljene Amerike. Takav razvoj situacije ogorči Maxa koji je suočen i s nesuglasicama sa suprugom Louisom (B. Straight). A dan najavljenog samoubistva sve je bliži… Jedan od najboljih filmova američke kinematografije 70-ih TV mreža redatelja S. Lumeta (Dvanaest gnjevnih ljudi, Pasje popodne) proročka je vizija razvoja masovnih medija, naročito televizije. Stoga Lumetov film nije doživljen samo kao rad iznimne umjetničke vrijednosti sa sinergičnim prožimanjem režije, scenarija i glume, nego i kao oštra kritika zloupotrebe medija u svrhu stjecanja ekstraprofita neovisno o elementarnim etičkim i profesionalnim načelima.

Nominiran je za deset Oscara, uključujući i kategorije najboljeg filma i najbolje režije, TV mreža je osvojila četiri: za originalni scenarij, za glavnu mušku ulogu (P. Finch), za glavnu žensku ulogu (F. Dunaway), te za najbolju epizodnu žensku ulogu (B. Straight). Preminuvši u januaru 1977. Finchu je nagrada pripala posthumno, dok je Straight priznanje osvojila odglumivši jednu od najkraćih nagrađenih rola u istoriji Oscara. Film je dobio i četiri Zlatna globusa.

Film se na mapi Movielanda nalazi kao remek-djelo u kvadrantu F3:

Komentariši