Miller's Crossing i The Long Good Friday / ponedjeljak 11.11.2019.

Prva Plus 20.00.

Radnja je smještena potkraj dvadesetih godina, a u središtu su priče dvije sukobljene mafijaške bande, irska i talijanska. Obje su dobro organizirane i vezane strogim patrijarhalnim pravilima i naopakom, ali čvrsto izraženom etikom. Obje bande imaju svoje šefove, svoju sivu eminenciju i vojsku. U njihovom svijetu nema žena, pa će pojava Verne (M. Gay Harden), koja će navesti jednog od glavnih aktera da ne igra po pravilima, dovesti do pomutnje i destabilizacije ustaljenog ritma. Počet će rat bandi, gradske vlasti staju na stranu Talijana, a vođa irske mafije bit će i fizički ugrožen jer mu policija ne želi pružiti zaštitu. Kako bi se ponovno uspostavio mir i ravnoteža, potrebno je ukloniti glavni uzrok pomutnje, a to je u ovom slučaju Verna.

Gangsterska drama Millerovo raskršće jedan je od najboljih filmova glasovite braća Joela i Ethana Coena (Barton Fink, Veliki Lebowski, Fargo), ključnih protagonista američke kinematografije posljednjih desetljeća. Sjajno režiran, protkan brojnim kulturološkim referencama i njihovim tipičnim crnim humorom, film predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje dobroga filma.

Film se na  mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G6:

HRT3 23.30.

U ovoj kriminalističkoj drami Bob Hoskins ostvario je zvjezdanu ulogu Harolda Shanda, moćnog londonskog gangstera čiji se svijet sruši tokom jednoga vikenda. Helen Mirren blista kao Shandova otmjena pratilja.

Britanska kriminalistička drama u bravuroznoj režiji Johna Mackenzieja donosi zvjezdani nastup Boba Hoskinsa u ulozi Harolda Shanda, uspješnog londonskoga gangstera čiji svijet propadne tokom jednoga vikenda. Shand drži pod kontrolom londonske dokove te planira veliki posao s nekretninama, finansiran novcem američke mafije, koji je odobrila organizacija u Londonu. Njegov je život sjajan – živi u luksuznom stanu, vlasnik je jahte te ima osjećajnu i inteligentnu ljubavnicu (Helen Mirren). Međutim, iznenada u njegovom Rolls Royceu eksplodira bomba, druga bomba uništi njegov lokal, a treću pronađu u njegovoj kockarnici. Shand ne može shvatiti ko ga odjednom želi ubiti, osobito tokom uskrsnoga vikenda, a predstavnici američke mafije stižu u grad kako bi raspravili o ulaganju u Shandov projekt s nekretninama.

Film se na  mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H6:

 

Komentariši