Mon Oncle / ponedjeljak 13.04.2020.

Image

HRT3 20.20.

Komedija. Porodica Arpel živi vrlo suvremeno: njihova kuća opremljena je najmodernijim namješajem i najboljim kućanskim aparatima, a sve je besprijekorno čisto. No, njihov sinčić znatno više vremena provodi kod gospodina Hulota, svog neobičnog ujaka koji živi u staroj pariškoj četvrti u kojoj se djeca još uvijek igraju na ulici, a ulični prodavači prodaju kriške kruha namazane toplom čokoladom. Nezadovoljni Arpelovi pokušavaju maknuti ujaka iz života njihova djeteta pa će najprije Hulotu pokušati naći posao, a zatim i ženu.

Jacques Tati (1909.-1982.), veliki francuski komičar, glumac, scenarist i redatelj (Odmor g. HulotaVrijeme igrePrometna gužva) proglašen je jednim od pedeset najvećih redatelja svih vremena po izboru Entertainment Weeklyja. Komedija Moj ujak njegov je prvi film u boji. U njemu je Tati ponovno oživio lik gospodina Hulota, koji se proslavio u njegovom remek-djelu iz 1953. godine Odmor gospodina Hulota. Osim što je zabavna, duhovita i smiješna, komedija Moj ujak istodobno je i nostalgična kritika modernog, visokourbaniziranog razvoja u kojem se čovjek svaki dan sve više otuđuje od svojih stvarnih potreba, a zatrpava nepotrebnim stvarima. Tati je suptilno pokazao razlike između dvaju načina života, među ostalim i uz pomoć sjajne muzike Francka Barcellinija i Alaina Romansa.

Film je 1959. osvojio Oscara za najbolji film na stranom jeziku, u Kanu je Tati dobio Specijalnu nagradu žirija i nominiran je za Zlatnu palmu. Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu H1:

Image

Komentariši