Monos, Dogman, Bad Santa i V for Vendetta / subota 19.12.2020.

Image

Cinemax 2 20.30.

Na vrhu zabačene planine, osmero djece s puškama budno čuva američku taokinju Doctoru (Julianne Nicholson) i kravu Shakiru. Mladi komandosi dio su tajnovite sile poznate kao Organizacija. Oni danju izvode vojne vježbe, a noću se predaju mladenačkom hedonizmu. No kada dođe vrijeme bitke i krava pogine, igra je završena. Napetim kombiniranjem žanrova ratnog filma i trilera, Monos nudi uznemirujuću i halucinatornu viziju kaosa i apsurda rata iz jedinstvene perspektive adolescenata, zbog čega ga mnogi kritičari uspoređuju s Apokalipsom danas.

Image

HRT3 21.50.

Odličan film. Vrhunski je prikazan negativac. Film je prikazan na dvadeset i četvrtom SFF-u u okviru Open air programa. Iz biltena festivala:

Image
Veći prikaz

Image

HRT3 23.30.

Image

BHT1 20.00.

Radnje smještene u totalitarističku Britaniju, film V for Vendetta priča je o mladoj radnici Evey koju iz smrtno opasne situacije spašava maskirani muškarac poznat samo kao „V“. Vrlo složen lik, „V“ je književno obrazovan, duhovit, nježan intelektualac, muškarac posvećen oslobođenju svojih sugrađana od onih koji ih drže u strahu i poslušnosti. On je i ogorčen, željan odmazde, usamljen i nasilan, vođen osobnom željom za osvetom.

Na svome zadatku da oslobodi stanovnike Engleske od korupcije i nasilja kojom je zatrovana vlast, „V“ osuđuje tiransku prirodu izabranih vođa i poziva svoje sugrađane da mu se pridruže u parlamentu 5.11. – na dan Guya Fawkesa. Toga dana 1605. godine Guya Fawkesa otkrili su u tunelu ispod parlamenta s 36 barela baruta. On i njegovi pomagači sudjelovali su u uroti pod nazivom Barutna urota kao odgovor na tiraniju vladara Jakova I. Fawkes i njegovi pomagači obješeni su i utopljeni, a njihov je plan svrgavanja vlasti propao. U duhu te pobune, u znak sjećanja na taj dan, V žudi izvesti ono zbog čega je Fawkes pogubljen – dići parlament u zrak. Kada Evey otkrije istinu o zagonetnoj prošlosti V-a, otkriva i istinu o sebi – i postaje njegov saveznik u kulminaciji njegova plana da započne revoluciju te da vrati slobodu i pravdu u društvo puno okrutnosti i nasilja.

Komentariši