Mr. Deeds Goes to Town i kako sam sistematski uništen od idiota / ponedjeljak 29.03.2021.

Image

RTS2 22.15 sati.

Dobrodušni Longfellow Deeds (G. Cooper) skroman je momak iz provincijskog gradića Mandrake Fallsa u Vermontu, koji živi jednostavnim životom i u lokalnom bendu svira tubu. Kad primi obavijest da je umro njegov ujak Martin Semple koji mu je oporučno ostavio 20 miliona dolara, Deeds se spakira, uzme tubu i otputuje u New York. Ondje će postati meta za mnoge pohlepne i ambiciozne ljude, od ujakovog advokata Johna Cedara (D. Dumbrille), preko problematičnog bivšeg novinara Corneliusa Cobba (L. Stander), do ambiciozne mlade reporterke Louise “Babe” Bennett (J. Arthur).

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu D4:

Image

Kako sam sistematski uništen od idiota

Kako sam sistematski uništen od idiota

RTS2 16.20.

Groteska. Babi Papuška (D. Stojković) čovjek je bez ikakvih prihoda, hipohondar i potucalo od mjesta do mjesta. Oduševljen je marksističkim težnjama i fanatični je obožavatelj revolucionara Che Guevare. Smatrajući se njegovim nastavljačem, propagira svoje ideje gdje god mu se pruži prilika, ali samo nailazi na nerazumijevanje i ismijavanje okoline. U nadi da će pronaći povoljan teren za demonstraciju svojih ideja putuje po Srbiji, no nigdje ga ne prihvaćaju.

Nakon uspjeha kod kritike i publike Ko to tamo peva i Maratonci trče počasni krugKako sam sistematski uništen od idiota (1983) Slobodana Šijana nije naišao na željeni prijem, no riječ je o odličnom filmu. Pikareskne strukture, film se fokusira na glavni lik, antijunaka zagriženo fiksiranog na legendarnu osobu. Tematski i prikazanim događanjima film podsjeća na studentske nemire u Beogradu 1968. godine, a glavnu temu, revolucionarna gibanja tretira iz groteskne vizure. Ambijentiranjem i karakterizacijom likova film se oslanja na tradiciju srpskog crnog vala s kraja šezdesetih godina. Glavne uloge tumače Šijanovi omiljeni glumci, Danilo Bata Stojković i Jelisaveta Sablić.

Ovdje poruka četnikovićima:

https://www.facebook.com/filmnatvu/videos/1667334639986810/

, a evo i cijeli film:

Komentariši