Nadnica za strah u Kinu Tuškanac i Planes, Trains & Automobiles na TV-u / utorak 08.10.2019.

Kino Tuškanac 21.00

Godine 1953. na festivalu u Cannesu ovjenčana Grand Prixom, pretečom Zlatne palme, i Posebnim priznanjem za glumački nastup C. Vanela, te nagrađena berlinskim Zlatnim medvjedom i nominirana za nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma, sjajna psihološka triler/drama glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota (Gavran, Demoni) impresivna je adaptacija istoimenog romana francuskog književnika Georgesa Arnauda.

Negdje u Srednjoj Americi tokom prve polovine pedesetih godina prošlog stoljeća četvorica siromašnih evropskih pustolova odluče prihvatiti vrlo zahtjevnu i neugodnu poslovnu ponudu. Žele li se domoći nadnice od dvije hiljade dolara, Korzikanac Mario (Y. Montand), Parižanin Jo (C. Vanel), Nijemac Bimbo (P. van Eyck) i Talijan Luigi (F. Lulli), moraju do nekoliko stotina kilometara udaljenih izvora nafte za tvrtku Southern Oil Company, kojom upravlja Bill O´Brien (W. Tubbs), prevesti dva kamiona s nitroglicerinom. Dok ih put vodi vrlo nekvalitetnim cestama i teško pristupačnim terenom, momci shvaćaju da su se prihvatili možda i neizvedivog zadatka transporta smrtonosnog tereta. Istodobno, svi oni imaju različite planove koje žele ostvariti teško zarađenim novcem, no sa svakim novim prijeđenim kilometrom sve više shvaćaju da možda nikad neće stići na cilj.

Riječ je o jednom od najboljih filmova svih vremena, koji podjednako imponira dramaturškom kompaktnošću i savršenim ritmom naracije koji otkucava poput paklene naprave, kao i suptilnim psihološkim profiliranjem protagonista obilježenih intrigantnim i tjeskobnim egzistencijalnim motivima i socijalnim kontekstom. Djelo čvrste narativne strukture koje funkcionira i kao dojmljiva karakterna studija odlikuju i iznimno efektno gradiranje napetosti, što gledateljeve živce dovodi do ruba pucanja, izuzetno sugestivna režija koja nevjerojatno spretno koristi skučeni prostor kabine kamiona, ekspandirajuće ozračje pesimizma i fatalizma, izvrsna muzika Georgesa Aurica (Praznik u Rimu) i podjednako uspjela fotografija Clouzotova stalnog saradnika Armanda Thirarda (I Bog stvori ženu) te impresivne glumačke interpretacije.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu E6:

Planes Trains and Automobiles

Planes Trains and Automobiles

Pink Comedy 23.00.

Sve što Neal Page (Steve Martin) u ovom trenutku želi jest stići kući kako bi Dan zahvalnosti proslavio u krugu porodice. Međutim, njegov je let otkazan zbog iznimno loših vremenskih uvjeta, pa se Neal odlučuje na druga prijevozna sredstva. No, nije loša sreća jedini Nealov pratitelj na ovom putovanju, jer je s njim i putujući prodavač Del Griffith (John Candy), nezaustavljiv brbljavac koji je uvijek spreman s nekim podijeliti lošu šalu, dati mu savjet, uvući ga u besmislenu diskusiju ili mu se pridružiti kao društvo na putu. Kada Del objavi da ide u Nealovu smjeru, ovome je svega na vrh glave.

Avioni, vozovi i automobili urnebesna je komedija o neobičnom paru suputnika, porodičnom čovjeku koji se želi vratiti svojoj supruzi za praznike, i dosadnjakoviću koji sve svoje doista dobre namjere upropasti ne znajući kada treba zatvoriti usta. Redatelj i scenarist ove komedije, koja će nas lakoćom vratiti u drugu polovicu osamdesetih kada je žanr cvjetao, slavni je John Hughes, jedan od najkompletnijih autora, koji nije prezao ni od čega kako bi gledatelju što prije na lice izmamio osmijeh, i tamo ga zadržao do samoga kraja filma, pa i koji sat nakon projekcije. Steve Martin i John Candy u svojoj se glumačkoj međuigri odlično nadopunjuju, pružajući i mnogo više od pukog zbroja svojih komičarskih vještina.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu H2:

Komentariši