Nebo nad Berlinom i Fantastični gospodin Lisac / ponedjeljak 24.08.2020.

Image

HRT3 20.05.

Dva anđela (B. Ganz i O. Sander), nevidljivi ljudima, šeću Zapadnim Berlinom prije rušenja Zida i osluškuju misli Berlinaca i Berlinčanki. Jednog od njih (B. Ganz) posebno zanima francuska cirkusantica (S. Dommartin) i američki glumac (P. Falk) koji glumi u filmu što se upravo snima, no najednom primijeti da se glumac njemu izravno obraća kao da ga vidi.

Wendersov je film poetska meditacija o Berlinu i ljubavi, posvećena ,,svim bivšim anđelima”, a posebno TruffautuOzuu i Tarkovskom. Redatelj je u Kanu osvojio nagradu za najboljeg redatelja i nominiran je za Zlatnu palmu, uz mnoge druge nagrade.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu I5:

Image

Image

TV1000 21.00.

Gospodin i gospođa Lisac (Clooney i Streep) žive idiličnim životom u svome domu zajedno sa sinom Ashom (Schwartzman) i mladim nećakom Kristoffersonom (Eric Anderson) koji im je stigao u posjetu. No nakon dvanaest godina mirnoga kućnog života pastoralan život pokaže se preteškim za gospodina Lisca i njegove divlje životinjske instinkte. Uskoro se vrati svojim starim navikama kao podli kradljivac kokoši zbog čega u opasnost dovodi ne samo svoju obitelj nego i cijelu životinjsku zajednicu. Ulovljeni u podzemnu klopku s nedovoljno hrane za sve, životinje se ujedinjuju u borbi protiv zlih farmera – Boggisa, Buncea i Beana – odlučnih da ulove drskoga, fantastičnoga gospodina Lisca po svaku cijenu. Na kraju, on se koristi svojim prirodnim instinktima da spasi svoju obitelj i prijatelje.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H3:

Image

Komentariši