Nebraska u kinu Tuškanac, Blue Chips i Superman / subota 28.12.2019.

Kino Tuškanac 19.00.

Woody Grant je laganom demencijom pogođeni starac iz mjesta Billingsa u Montani, suprug brižne Kate i otac sredovječnih sinova Davida i Rossa. Prema mišljenju dobrodušnog Davida, prodavača muzičkih uređaja nesređenog privatnog života, Woodyjeva možda i najveća mana je što neupitno vjeruje svakome i svačemu, pa je tako povjerovao i u reklamni letak jedne trgovine iz Lincolna u Nebraski koja donosiocu letka obećava nagradu od milijun dolara. Uvjeren da je postao milijunaš, Woody uspije dobričinu Davida nagovoriti da zajedno automobilom krenu na put u Lincoln, da bi se tokom putovanja iskristalizirao odnos oca i sina. Pritom će sin doznati neke pojedinosti iz očeve mladosti zbog kojih će na njega početi gledati drugačijim očima, da bi naposljetku i u sebi otkrio drugačiju osobu.

U egzistencijalnoj humornoj drami koncipiranoj kao film ceste, za ulogu u kojoj je sjajni Bruce Dern nagrađen u Kanu, redatelj Alexander Payne još jednom demonstrira temeljna obilježja svog autorskog rukopisa. Pored vješto sročenih scenarija, Payneove filmove odlikuju brižno kreiranje trodimenzionalnih karaktera, središnjih baš kao i onih naizgled najmanje važnih, nenametljiva ali jasna i efektna emotivnost, impresivan rad s glumcima, životni dijalozi te umetanje crnohumornih i ponekad naizgled banalnih detalja koji pridonose plastičnosti i uvjerljivosti stvorenih mikrosvjetova. U crno-bijelom fotografijom snimljenoj Nebraski Payne se tematski u određenoj mjeri vraća na teritorij svog žanrovski srodnog ostvarenja Gospodin Schmidt, te stvara impresivno režirano i glumljeno djelo koje odlikuju iznimna životnost, uvjerljivost i atmosferičnost, suptilno profiliranje i uslojavanje središnjih karaktera i njihova međuodnosa, s naglaskom na emotivnost, sjetu i empatiju, u jednom segmentu i s asocijacijama na filmove Prestona Sturgesa. Autor dovoljno vremena poklanja svakom liku i njegovim osobnostima te elaborira razvijen osjećaj za naglašavanje detalja i efektno predočavanje čak i najmanje bitnih sporednih likova kroz određene govorne ili karakterne osobine.

HRT3 21.55.

Sportska drama. Košarkaški trener Pete Bell (N. Nolte) nakon osam godina uzastopnih pobjeda doživi poraz svoje momčadi. Ekipa je loša i nedostaje im novih dobrih igrača, jer dobri igrači odabiru koledže na istoku koji, mimo zakona, dobro plaćaju sportaše amatere. Bell je ponosan na činjenicu da su svi njegovi igrači diplomirali i igrali pošteno, no sada, suočen s gubitkom reputacije, sam krene u potragu za novim igračima. Proračunati koordinator Happy (J. T. Walsh) njemu iza leđa osigurava materijalna sredstva za njihovo regrutiranje. Bellov najveći adut je mladi Afroamerikanac Neon (S. O'Neal) koji želi steći obrazovanje.

Holivudski pokušaj da na životu održi pomalo zapostavljeni sportski film rezultirao je vrlo dobrom sportskom dramom Blue Chips. Oslonili su se na NBA-ovu košarkašku superzvijezdu, tada 21-godišnjeg, Shaquillea O'Neala. Film je napet, pun energije i izvrsno režiranih košarkaških scena.

FTV 22.00.

Juni 1938. godine.  Dok na Zemlji dnevne novine Daily Planet postaju najutjecajniji list u Metropolisu, svjetlosnim godinama udaljeni planet Krypton proživljava pravu dramu. Nakon što je razotkrio urotu generala Zoda (T. Stamp) koji je kažnjen izgonom u svemir, najveći znanstvenik na planetu Jor-El (M. Brando) pokušava uvjeriti vladajuće Vijeće da se njihovom svijetu bliži kraj zbog nadolazeće eksplozije obližnjeg sunca. S obzirom da je ostao usamljen u upozorenjima, Jor-El odluči spasiti bar svog tek rođenog sina Kal-Ela poslavši ga sondom na daleki planet Zemlju.

Ateriravši na farmu bračnog para Marthe (P. Thaxter) i Jonathana Kenta (G. Ford), mali Kal-El očara svoje domaćine koji ga odluče usvojiti davši mu ime Clark. Došljak s Kryptona uvelike se razlikuje od drugih zbog svojih nevjerojatnih moći. One će mu itekako pomoći kad godinama kasnije u kostimu Supermana (C. Reeve) počne pomagati ljudima krijući pritom svoj pravi identitet kao šeprtljavi novinar Daily Planeta. Zaljubivši se u kolegicu Lois Lane (M. Kidder), Clark će se uskoro kao Superman sukobiti s najvećim kriminalcem u zemlji, zloglasnim Lexom Luthorom (G. Hackman) čiji je cilj odvojiti Kaliforniju od kopna.

Druga polovica sedamdesetih označila je bum žanra znanstvene fantastike na filmu. Uz hitove Ratovi zvijezda Georgea Lucasa i Bliski susreti treće vrste Stevena Spielberga za to je zaslužan i svjetski uspjeh ovoga spektakla koji je u potpunosti pogodio ukus publike, ali i dobio vrlo dobre kritike koje ga svrstavaju među najuspješnije ekranizacije nekog stripa u istoriji kinematografije. Izvorni je strip o čovjeku od čelika prvi put objavljen 1938. godine, a autori su tekstopisac Jerry Siegel i ilustrator Joe Shuster.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu F7:

Komentariši