Odlični filmovi Kaurismakija i Kieślowskog / ponedjeljak 23.04.2018.

Blind Chance

Blind Chance

Vjerovatan slučaj je odličan film Krzysztofa Kieślowskog  koji pokazuje kako se (htjeli mi to ili ne) na kraju,  naročito u našem regionu, podneblju, politika uvijek bavi nama posredno ili neposredno. Godina 1981. u nemirnoj Poljskoj, umire otac studenta medicine Viteka, a on traži odsustvo od godinu dana na univerzitetu kako bi dobro razmislio o svom daljem zanimanju za medicinu.

Odlučuje otputovati u Varšavu, ali dok trči za vozom na stanici, desit će se tri moguća scenarija. U prvoj mogućoj situaciji, Vitek stiže do voza, sreće se sa svojom bivšom ljubavi koja sada pripada anti-komunističkom ilegalnom pokretu i pridružuje se partiji nakon spašavanja demonstranata koji su zarobljeni u zgradi kao taoci.

U drugoj mogućnosti, Viteka hvata stražar na stanici, dok pokušava stići voz, odvodi ga na sud i osuđuje na trideset dana rada u zajednici. Tu se pridružuje grupi studenata koji su protiv sistema, objavljujući radove u ilegalnoj štampi. Dok njegove drugove hapse vladini agenti, Vitek ulazi u ljubavnu vezu sa sestrom prijatelja iz dejtinjstva i bježi iz zatvora. Međutim, njegovi bivši drugovi vjeruju da je on izdajnik.

U trećoj mogućoj situaciji, Vitek ne stiže na voz i odlučuje se vratiti na univerzitet i završiti studije medicine. Oženi se sa djevojkom Olgom i diplomira. Oni postaju uspješni ljekari i Vitek prihvati da putuje u Pariz prezentirati predavanja dekana koji je bio osramoćen kada je njegov sin uhapšen u jednom pokretu protiv vlade.

Drifting Clouds

Drifting Clouds

Drifting Clouds je prvo od tri Kaurismakijeva finska ostvarenja, i prati život vozača tramvaja koji gubi svoj posao. Nedugo potom, restoran u kome radi njegova žena se zatvara. Previše ponosni da bi primali socijalnu pomoć, pokušavaju pronaći nova radna mesta. Ali totalno su nespretni i nemaju mnogo sreće u onome što su zamislili, nevolje se samo nižu. Odlična crna komedija. Film je izabran za Finskog kandidata za najbolji strani film na 69-oj dodeli Oskara, međutim, nije nominovan. 1996. je osvojio je nagradu Ekumenskog žirija, na Filmskom festival u Kanu.


Lijepa Marja živi sa suprugom Juhom na selu i njihovu idiličnu svakodnevicu remeti dolazak izvjesnog Šamajka kome su se pokvarila kola i koji kod njih nalazi privremeno prenoćište.

Za oko mu je zapala Marja i on pokušava na sve načine nagovoriti je da napusti muža i krene sa njim u „bolji život”. Ona se u početku dvoumi, ali ipak pristaje ni ne sluteći da će biti zatočena u jednom bordelu.

Komentariši