Opasne veze i I Saw the Devil / nedjelja 19.08.2018.

RTS2 23.00.

Dangerous Liaisons

Dangerous Liaisons

HRT2 21.00.

Melodrama. Francuska, u drugoj polovici 18. stoljeća. U godinama prije Francuske revolucije aristokracija živi lagodnim životom čiji su sastavni dio ljubavne spletke i intrige. Cinična markiza od Merteuila (G. Close)

:ppp
zamoli bivšeg ljubavnika i beskrupuloznog zavodnika Valmonta (
J. Malkovich) da zavede mladu i nevinu Cecile de Volanges (U. Thurman) te tako spriječi njezinu udaju za čovjeka koji je markizu nedavno ostavio. Vješti Valmont s lakoćom ispuni zadatak, nadajući se povratku u markizin krevet, no za oko mu zapne puno teži plijen: kreposna madame de Tourvel (M. Pfeiffer), udana gospođa koja bi mogla u amoralnom zavodniku čak probuditi i pokoju emociju…

Poznati roman Choderlosa de Laclosa Les liaisons dangereuses iz 1782. godine doživio je brojne filmske i televizijske ekranizacije. Iako ni verzija Miloša Formana (Valmont) nije bez svojih aduta, kritičari i gledaoci uglavnom su složni da je najbolja filmska adaptacija izuzetnog epistolarnog romana ona uglednog britanskog filmaša Stephena Frearsa. Frearsove Opasne veze sjajna su melodrama čije je adute teško i pobrojati. Recimo samo kako njegov film osvaja slojevitim karakterima, raskošnom i uvjerljivom rekonstukcijom doba u kojem se radnja odvija, bogatim emocijama, sjajnom kamerom velikog snimatelja Philippea Rousselota (Henry i June) i minucioznom režijom. Ipak, njegov su udarni adut fenomenalni glumci. Ne zna se ko je bolji, John Malkovich, Glenn Close, Michelle Pfeiffer ili tada jako mlada Uma Thurman. Simpatičnu ulogicu imao je i danas slavni Keanu Reeves (Matrix).

Osim sjajnim kritikama, Frearsove “Opasne veze” mogu se pohvaliti velikim uspjehom na kino-blagajnama i nizom nagrada među kojima svakako vrijedi izdvojiti Oscara za kostimografiju, scenografiju i adaptirani scenarij, koji je otišao u ruke Christophera Hamptona. Osim što je osvojio 3 Oscara, film je bio nominiran u još 4 kategorije: za najbolji film, glavnu žensku ulogu (Glenn Close), epizodnu žensku ulogu (Michelle Pfeiffer) i muziku, koju potpisuje ugledni George Fenton (Gandhi, Kralj ribara). Opasne veze je prikazan na SFF-u 2001. godine u okviru programa Posvećeno Stephenu Frearsu.

Iz kataloga festivala:


Veći prikaz

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G3:

Komentariši