Osamdesete i A Place in the Sun / nedjelja 03.02.2019.

A Place in the Sun

A Place in the Sun

HRT1 07.10. i 23.10.

Psihološka drama. George Eastman (M. Clift) dolazi u grad u nadi da će kod rođaka, bogatog industrijalca, pronaći posao. Ovaj ga zaposli u svojoj tvornici, te George, iako usamljen i povučen, stupi u vezu sa skromnom djevojkom Alice (S. Winters), također tvorničkom radnicom. George upozna lijepu i zavodljivu Angelu (E. Taylor), kćer poslodavca, kojoj se sviđa. Sada je George u velikoj nevolji, jer ne želi Alice priznati da se viđa s neusporedivo bogatijom i uglednijom djevojkom, a ne želi izgubiti ni Angelu. Frustriran i ogorčen što vodi dvostruki privatni život, George sve više laže. Bilo bi idealno kad Alice uopće ne bi postojala.

Izvrstan i odlično režiran film, jedna od najpotresnijih drama snimljenih pedesetih godina u Holywoodu, kultno ostvarenje koje je hvalio i Charlie Chaplin, i koje je do danas jednakom snagom očuvalo svoju tragiku i psihologiju. Riječ je o adaptaciji (drugoj po redu – prva je snimljena početkom tridesetih) romana Theodorea Dreisera Američka tragedija, kojoj je redatelj promijenio naslov te težište sa socijalne analize motiva junaka preusmjerio na razvoj ljubavnog odnosa protagonista, te na razvoj psiholoških preokupacija glavnoga lika (izvrstan Montgomery Clift), koje ga dovedu do zločina. Film je osvojio šest nagrada Oscar te Zlatni globus za najbolji film (dramu).

HRT1 21.40.

Emmyjem nagrađivani producenti Tom Hanks i Gary Goetzman u suradnji s HBO-om i također Emmyjem nagrađivanim producentom Markom Herzogom donose nam dokumentarnu seriju Osamdesete koja istražuje pojedince i događaje koji su oblikovali desetljeće posebnosti i krajnosti. Korištenjem rijetko viđenih arhivskih snimaka i intervjua s novinarima, istoričarima, muzičarima i televizijskim osobama kao svjedocima istorije, Osamdesete će sagledati Reaganovo doba, AIDS, kraj hladnog rata, korupciju na Wall Streetu, tehnološki procvat, širenje televizije i razvoj muzičke scene.

Slavni citat Charlesa Dickensa o Francuskoj revoluciji, Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena, lako bi se mogao primijeniti i na osamdesete. Svijet je susprezao dah dok se hladni rat između dviju nuklearnih supersila primicao gotovo čudesnom i mirnom završetku. No svijet je otkrio i tajanstveni virus za koji nije bilo lijeka i koji je izazvao pandemiju. Brokeri s Wall Streeta postali su nove rock zvijezde kad je tržište vrijednosnih papira nakon slabog poslovanja u 70-ima dobilo snažan zamah u 80-ima. No, gospodarski procvat doveo je do materijalne neumjerenosti i korupcije, zbog čega su neki osamdesete gledali kao novo pozlaćeno doba. Rođen je personalni računar  i započela je tehnološka revolucija. Svijet muzike otkrio je hip-hop, MTV, Princea i U2, ali izgubio je Johna Lennona. Serije Hill Street Blues, St. Elsewhere i Kafić Uzdravlje unijele su novu sofisticiranost u televizijsko pripovijedanje, ali svi su se i dalje pitali: Ko je pucao u J. R.-a? Tijekom desetljeća Ronald Reagan ostavio je svoj trag kao malo koja javna osoba. Uživao je u dotad neviđenoj popularnosti i uspjehu na izborima, ali izdržao je i skandal u Bijeloj kući koji umalo da nije minirao njegov predsjednički mandat.

Epizoda istražuje desetljeće sapunica u udarnom terminu, dramskih i humorističnih serija. Nakon duge dominacije triju mreža (ABC, NBC, CBS) televizija se proširila kad su se popisu priključili kabelski TV programi (CNN i MTV) te četvrta mreža (FOX). Bilo je to desetljeće sapunica u najgledanijem terminu (Dallas, Dinastija, Knots Landing) i izvrsnih dramskih serija (Hill Street Blues, St. Elsewhere, Zakon u Los Angelesu). Humoristične serije (Cosby Show, Obiteljske veze) su bile toliko popularne da je iz njih proizašla i popularna parodija (Bračne vode). M.A.S.H. se oprostio, a stigli su nam David Letterman, Pee Wee Herman i Oprah Winfrey. Kafić Uzdravlje predstavio je bar pun neobičnih likova, uključujući i par nesretnih ljubavnika koji su postali američki disfunkcionalni miljenici. Eksplozija novih mreža i kanala promijenila je što gledamo, a videorekorder i daljinski upravljač promijenili su kako to gledamo.

Komentariši