Pakleni poslovi, sva tri dijela i Posebni dodaci o njima / subota 03.10.2020.

Image

Image

Kultna hongkonška trilogija Pakleni poslovi iz 2003. i 2004. svojedobno je izazvala sjajne reakcije, a mi smo u Posebnim dodacima na HRT3 provjerili kakvi su dojmovi danas.

U subotnjem filmskom maratonu imate jedinstvenu priliku odgledati sva tri dijela, a uz vas će cijelu noć biti i filmski kritičari Dean ŠošaDejan Jovović i Velimir Grgić.

Drama/triler. Mladi Chen Wing Yan (T. Leung Chiu Wai) policijska je krtica ubačena u redove podzemlja, izuzetno sposoban agent čiji pravi identitet zna samo glavni inspektor Wong Chi Shing (A. Wong Chau-Sang), koji ga je i regrutirao prije deset godina. Chenov vršnjak Lau Kin Ming (A. Lau) pripadnik je podzemlja koji je također prije jednog desetljeća ubačen u redove policije. Radi za zloglasnog Hona Sama (E. Tsang), šefa jedne od najutjecajnijih hongkonških mafijaških organizacija. Dok je Lau svojim radom u policiji stekao poštovanje “kolega” i naklonost inspektora Wonga, i Chen se s uspjehom probijao u hijerarhiji podzemlja, te je donekle postao čovjek od povjerenja moćnog Sama. Prilikom organiziranja jedne policijske zamke za Sama, koju predvodi glavni inspektor Wong, obojica šefova postat će svjesni da protivnik ima krticu u njihovim redovima.

Impresivna psihološka drama Pakleni poslovi, redateljskog dvojca Wai-Keung Laua i Alana Maka, koja je dobila i dva podjednako uspjela nastavka, na hongkonškom je filmskom festivalu 2003. godine razvikanom akcijskom epu Heroj Yimoua Zhanga preotela nagrade u kategorijama najboljeg filma, redatelja i glumca. Sasvim zasluženo, jer riječ je o intrigantnoj i kompleksnoj priči o požrtvovnosti, časti i (ne)mogućnosti življenja dvostrukih identiteta. O uspjehu i utjecaju filma govori i činjenica da je njegov američki prepravak, s četiri Oscara i Zlatnim globusom ovjenčan hit Departed (2006.) režirao slavni Martin Scorsese. U glavnim ulogama nastupaju A. Lau (Pijani učitelj 2 i 3Kuća letećih bodeža) i T. Leung Chiu Wai (Sretni zajednoHerojPakleni poslovi 3), obojica tijekom karijere višestruko nagrađeni.

Emisija:

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G6:

Image

Komentariši