Počasni građanin, Đavoli pred vratima, o Bowieu i drugi / ponedjeljak 05.02.2018.

RTS2 20.00.

Beside Bowie

Beside Bowie

Film priča priču Mika Ronsona, jednog od najvećih rok gitarista i muzičkog genija koji je svakako zaslužan za prepoznatljiv zvuk Bouvijevih numera i neke od njegovih najboljih albuma.

RTS1 21.50.

Zaid je uspješan hirurg koji živi u skupom stanu sa svojom djevojkom koja je trudna. Jedne noći posjećuje ga njegov brat Jasin, koji je očajan i traži da mu on pozajmi novac, ali Zaid to odbija.

RTS2 22.55.

Odlična gorka satira, crna komedija. Argentinski pisac Danijel Mantovani, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, živi u Evropi posljednje tri decenije. U svojim romanima prikazuje život u Salasu, mjestu u kojem je rođen i u koje se nije vraćao od rane mladosti.

Lokalna vlast Salasa ga poziva da primi najprestižnije priznanje u gradu – orden istaknutog građanina. Ovo putovanje bi trebalo da bude trijumfalan povratak u mjesto rođenja, putovanje u prošlost da bi ponovo sreo prijatelje, stare ljubavi i pejzaže svoje mladosti, ali iznad svega putovanje u srce svoje književnosti, u izvor svoje inspiracije.

Kada stigne tamo, potvrdit će se Mantovanijeve sklonosti koje ga vežu za Salas, ali i apsolutne razlike koje će ga brzo pretvoriti u strani, remetilački element života u gradu. Toplina malog grada će nestati kada suprotnosti počnu da se povećavaju, dostigavši tačku bez povratka, koja će otkriti dvije nespojive perspektive svijeta.

FOX Movies deset minuta iza ponoći.

Drama o zoologinji Dian Fossey koja se za života posvetila proučavanju gorila i borbi za njihovo preživljavanje u Africi.

Pink World Cinema 01.00.

Jedno malo kinesko selo je pod japanskom vlašću tokom Drugog svjetskog rata. Odred japanskih vojnika maršira svaki dan gore-dole kao na paradi, a stanovnici bojažljivo paze da ne naljute okupatore. Jedne večeri seljaku Dasan Mau, nepoznata osoba ostavi dva zarobljenika, japanskog vojnika i prevodioca Kineza koji radi za Japance. Ta osoba mu naredi da ih ispita i drži zarobljene, dok on ne dođe po njih za pet dana, a ukoliko im se nešto desi, platit će to svojim životom. Uplašeni Dasan pristaje, pa se posavjetuje s nekoliko starješina u selu. Grupa želi ispitati zarobljenike, pa ih skriva od japanske vojske, a to im nimalo neće olakšati japanski zarobljenik, koji svaku neopreznost pokuša iskoristiti za bijeg ili obavještavanje svojih sunarodnika. Međutim, kako vreme prolazi i niko ne dolazi po zarobljenike, nervozni seljaci odluče ubiti zatvorenike.

Film je prikazan na sedmom SFF-u 2001. godine u okviru programa Panorama. Iz kataloga festivala:

Veći prikaz

Komentariši