Posebni dodaci posvećeni Mike Leighu / subota 20.03.2021.

Image

RTS2 19.55 sati.

Vrlo dobar film koji prikazuje moralni i svaki drugi rasap ljudskog društva. Ethan Hawke vrlo, vrlo dobar. Bilo to makar i krivo, na kraju, samo i jedino ljubav nas može spasiti.

Image

Image

Na HRT3 u 23.10 sati slijedi nagrađivana britanska crna komedija Razgolićeni scenarista i redatelja Mike Leigha. Inače cijela večer je posvećena ovom odličnom režiseru i prijatelju Sarajeva i Sarajevo Film Festivala u emisiji Posebni dodaci.

Riječ je o paralelnim pričama o dva muškarca koji su opsjednuti seksom. Jedan ženama nanosi bol i tjelesno i mentalno. Drugi luta gradom, razgovara sa strancima i doživljava razne dimenzije života.

U britanskoj crnoj komediji Naked iz 1993. godine glavne uloge imaju David ThewlisLesley Sharp i Katrin Cartlidge.

Film je osvojio nekoliko nagrada, uključujući i nagrade za najboljeg redatelja (M. Leigh) i glumca (D. Thewlis) u Kanu, a nominiran je za Zlatnu palmu.

Označio je novi uzlet u karijeri Mikea Leigha te je tada nepoznatoga glumca Davida Thewlisa prometnuo u međunarodnu zvijezdu.

FIlm se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C7:

Image

Image

HRT3 20.20 sati.

Radnja filma smještena je u 1880-te.

To je filmska priča o tome kako se, tokom razdoblja kreativne blokade, partnerstvo dvaju legendarnih autora pozorišne muzike, Gilberta i Sullivana, gotovo raspalo.

No uspješno prebrode krizu te zajedno napišu muziku za Mikado.

U britansko-američkom glazbenom filmu Topsy-Turvy iz 1999. godine glavne uloge imaju Jim Broadbent, Allan Corduner i Dexter Fletcher.

Film scenarista i redatelja Mikea Leigha nije se široko distribuirao, no dobio je pohvalne kritike, brojne filmske nagrada te dva Oscara, i to za najbolju kostimografiju i najbolju šminku.

Image

HRT3 večer sa subote na nedjelje u 01.40 sati.

Komedija/drama. Dvije mlade žene obnavljaju svoje prijateljstvo i ponovno se zbližavaju nakon što su im se putovi razišli nakon diplome prije šest godina.

Film se bavi temama mladosti i ljubavi, seksa i uspomena. Istodobno je dirljiv i tužan, a na momente čak i zabavan.

Među top tri mi je omiljena filma Mike Leigha. Veliki dio soundtracka čini muzika The Curea.❤

Komentariši