Rani radovi i Frantic / nedjelja 29.04.2018.

Rani radovi

Rani radovi

Rani radovi je jugoslovenski crno-bijeli igrani film snimljen 1969. godine u režiji Želimira Žilnika poznat kao jedno od međunarodno najuspešnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, ali i svojevrsni vrhunac tzv. Crnog talasa, poznatog po eksplicitnom političkom angažmanu koji je potakao reakciju komunističkih vlasti koja će s vremenom dovesti do zabrana i represije jugoslovenskih filmaša.

Rani radovi na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu: tri mladića i djevojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice.

U želji da “promijene svet”, nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da “probude svest” ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bijedom ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni.

Poruka na kraju filma glasi:

Oni koji revoluciju izvedu tek do pola, samo kopaju sebi grob.

– Antoan de Sen-Žist

Odličan triler Romana Polanskog. Sjećam se Harisona kako visi na oluku.

Doktor Ričard Voker sa suprugom Sondrom odlazi na konferenciju u Pariz. Na aerodromu Sondra uzima pogrešan kofer zbog čega kasnije biva kidnapovana. Ričard, pošto je video da neće dobiti pomoć od predstavnika ambasade i policije, kreće u potragu za svojom suprugom. Put ga vodi u opasno francusko podzemlje. Usput upoznaje Mišel koja prihvata da mu pomogne u zamenu za novac koji duguje narkodilerima.

Komentariši